Når elevene ved restaurant og matfag ved Frøya videregående skole holder sitt årlige julemarked, er det også oppsummeringen av mye arbeid og  en lang rekke læremål.

- Elevene har laget alt selv fra bunnen av, fra de kjøpte inn slakt fra Dalpro i høst, fisket torsk i lofoten i fjor og røyket og gravet laksen og mange sorte sild. Vi når utrolig mange av læremålene gjennom dette, fra kalkulering, emballering, beregne tid, kundebehandling til  økonomi, sier lærer Ellen Johansen.

De 26 elevene fra vg 1 og vg 2 har fått god hjelp fra Ellen Johansen, Kristin Grøttan og Elisabeth Jensen og deres kunnskaper om tradisjonsmat.

- Vi er utrolig stolte av de elevene har laget, og det er de også. Vi har stått sammen med dem skulder til skulder for å overbringe kunnskapen og tradisjonen, sier Ellen, som både gruer og gleder seg til denne dagen hvert år.

I mens vi snakker har hele kantina i kultur og kompetansesenteret fylt seg opp med kunder, og det er lange køer foran kjølediskene med sylte, bacon, røykelaks og saltfiskball, for å nevne noen av matvarene.

Ved et stort bord står Asbjørn Jakobsen Holmeide og holder orden på julebaksten, som han har vært med på lage.

- Her er det både kolakaker, sirupssnipper, risboller og salte kjeks, sier Asbjørn.

Han har også vært med på det meste av det som er laget.

- Jeg har vært med på å lage nesten alt. Jeg synes det er artig, og at det er viktig å opprettholde tradisjonene, mener han.

Iver Tanemsmo og Robin Kristiansen selger lutefisk som de selv har både fisket og laget.

- Dette er lofotskrei som vi  fisket i mars. Så hang vi fisken opp til tørk, før vi tok den ned og la den i lut for rundt en måned siden, sier Iver.

- Alt er gjort av elevene på fiske og fangst. Vi har laget rundt 200 kilo, som vi selger for 50 kroner kiloen, sier Robin.

All inntektene fra salget går til fagtur for elevene på vg.2.

Jorunn Heggem Johansen støtter mer enn gjerne elevene.

- Jeg var her første gang i fjor, da barnebarnet mitt gikk her. Det ga mersmak. Jeg synes lutefisken er veldig god, for jeg liker den ganske fast, sier Johansen.