Lørdag 11. november inviterer Folkeakademiet Frøya til foredrag om sitkagrana. Dette er et treslag som mange nå er svært bekymret for. Sitkagrana ble i 2012 svartelistet av Artsdatabanken, på grunn av den store evnen den har til å spre seg og påvirke stedegne arter og naturtyper.

Foredragsholder med topp kompetanse

Foredraget er ved biolog og botaniker Svein Terje Båtvik, seniorrådgiver i Miljødirektoratet, internasjonal seksjon. Han har hovedfag fra Trondheim 1982 (strandbergvegetasjon på Frøya) og doktorgrad fra Uppsala 1991 (tropisk regnskog i Tanzania).

Båtvik har siden arbeidet i Direktoratet for naturforvaltning (nå Miljødirektoratet), mest med internasjonale oppgaver (internasjonale miljøkonvensjoner, miljøprogram i utviklingsland og i Øst-Europa o.a.), men også med nasjonale oppgaver, bl.a handlingsplaner for truede arter og naturtyper, og handlingsplaner mot uønsket, invasive (invaderende) arter.

Delte meninger om sitkagrana

Sjøl om mange ser med fortvilelse på at sitkagrana legger store deler av landet under seg, så er det også noen som ønsker den velkommen.

– Det er stor uenighet mellom naturforvaltningen, som vil bekjempe spredningen av arten, og skogbrukets representanter som synes sitkagrana er et utmerket treslag, sier Båtvik.

Den hurtigvoksende og hardføre sitkagrana kan gi gode bidrag til grunneiernes økonomi, og den kan også bidra til å «kle kysten». Dessuten binder den CO2 og gjør dermed god nytte også i klimasammenheng.

– Men vi har jo sett hvordan arten oppfører seg i norsk kysthei-miljø, sier Båtvik.

Den er i stand til å spre seg kolossalt fort og effektivt, og forvandle åpne kystheiområder til ugjennomtrengelige og nærmest sterile, tette énbestands-skoger på få år.

Foredraget

Om innholdet i foredraget opplyser Båtvik at han vil gi en kort beskrivelse av sitkagrana og dens historikk i Norge, han vil gjennomgå hva skogbrukssiden mener om arten og hva miljøvernsiden mener om den, vise til det offisielle regelverket (Naturmangfoldloven av 2009, samt forskriften om fremmede arter av 2015), og Artsdatabankens vurdering av arten i deres «svarteliste».

Deretter vil han komme inn på hvordan situasjonen er på Frøya.

Prosjektet på Inntian

I tillegg til Båtviks foredrag vil Øyvor Helstad, miljøkonsulent i Frøya kommune, gi en kort orientering om det pågående arbeidet med å fjerne sitkagran på Inntian. Arbeidet der skjer først og fremst av hensyn til Stormyra naturreservat, et verneområde med kysthøgmyr.

Diskusjon og ideutveksling

Det blir anledning til diskusjon på møtet, og forhåpentlig vil det komme gode forslag til hvordan sitkagrana kan bekjempes.

Møtet holdes i kommunestyresalen lørdag og er åpent for alle. Spesiell invitasjon fra arrangøren Folkeakademiet  går til Frøya kommune, grendalaga og de politiske partiene.