På Kirkemøtet som ble avholdt i januar i år ble det besluttet at likekjønnede par kan gifte seg i kirken. Det er hitterværingen Vilde Jektvik Rønning og forloveden Julie Kjoshagen Bakken svært glade for. Sommeren 2018 planlegger de å gi hverandre sitt ja. I kirken.

- Vi er veldig glade for at det nå er mulig for skeive par å gifte seg i kirken. Vi hadde giftet oss uansett hvilken avgjørelse Kirkemøtet hadde falt på. Det ligger en anerkjennelse av oss skeive i beslutningen Kirkemøtet tok i januar. Det betyr svært mye for mange, sier Vilde.

- Vanskelig å være troende og skeiv

Paret er glade i både kirkerommet og tradisjoner, og sier dette er mye av grunnen til at de har valgt en kirkelig vielse.

- Jeg kjenner flere som er både skeive og har en sterk tro. De har kjent på en ekskludering på to måter. Norge er jo et sekulært og ateistisk samfunn. Du er annerledes både om du har en sterk kristen tro, og om du er homofil. For de som har følt de kan krysse av for både tro og legning har ekskluderingen blitt forsterket.

Høy temperatur

Temperaturen under debatten på Kirkemøtet var høy, og uenigheten er fortsatt stor. Resultatet ble likevel at 88 av 115 delegater valgte å stemme for likekjønnede ekteskap, og dermed endre vigselsliturgien i kirken.

Prester og andre ansatte i kirken kan reservere seg fra å vie eller bidra til å vie homofile dersom de ønsker det. Det skal likevel være mulig å gifte seg i den lokale kirken uansett hva den lokale presten måtte mene om likekjønnet ekteskap.

- Det ordner vi internt

Prost Dagfinn Thomassen i Orkdal prosti vil ikke uttale seg om noen av prestene på Hitra eller Frøya har benyttet seg av reservasjonsretten.

- Nei, det verken kan eller vil jeg kommentere. Men det jeg kan si er at alle som ønsker skal få gifte seg i kirkene der ute, og prest blir det. Om noen av våre ansatte ønsker å benytte seg av reservasjonsretten seg så ordner vi det internt, sier Thomassen.

Det er per i dag ingen likekjønnede par som har meldt inn ønske om å gifte seg i kirkene på Hitra eller Frøya. Det forteller kirkevergene i begge kommunene.

Stort bryllup

Av praktiske årsaker kommer ikke Vilde og Julie til å gi hverandre sitt ”ja” på Hitra.

- Vi kommer til å ha vielsen i en kirke på Østlandet. Julie kommer fra Askim, og de aller fleste gjestene er bosatt på i den delen av landet. Det blir et stort bryllup med mange gjester. Vi gleder oss veldig, forteller Vilde Jektvik Rønning.

988 89 562 kirsti.marthine@hitra-froya.no