Hitra Utmarksråd har henvendt seg til kommunen angående bruk av viltfondet og overføring av driftstøtte fra kommunen til Hitra Utmarksråd.

Det har noen år vært  overforbruk av viltfondet på grunn av stadig forhøyede driftsutgifter sammen med relativt store investeringskostnader i forbindelse med prosjekt av Hitra kommune og utmarksrådet.

Hitra Utmarksråd har på bakgrunn av dette gått igjennom tall i regnskapet fra 2016 og tilbake til 2011. I den forbindelse blir det stilt spørsmål til en del punkter på utgiftspostene, og om disse er i henhold til bestemmelser om bruk av viltfond.

Overføring av driftsmidler til Hitra Utmarksråd er en praksis som har vært gjennomført siden rådet ble opprettet i 1999. Driftsmidler til utmarksrådet har over tid blitt en av de største utgiftspostene fra viltfondet, dette med bakgrunn i større arbeidsområde i rådet, som igjen resulterer i større møteaktivitet.

I forhold til bestemmelser kan ikke viltfondet brukes til drift av Hitra Utmarksråd,

Søker om eget budsjett

Hitra Utmarksråd søker derfor Hitra kommune om å sette av et eget budsjett til drift av Hitra Utmarksråd, med årlig ramme på 50.000 kroner.

I tillegg ber Utmarksråd om at feilaktige disponerte midler overføres tilbake til viltfondet. I perioden 2011 til 2015, dreier dette seg om 230.000 kroner. Hvis en også tar med alle årene ned til oppstart i 1999, kan det være snakk om opp til 500.000 kroner.

Buffer

Drift av Hitra utmarksråd har over mange år blitt sammenfattet med viltfondet, og det har vært naturlig å belaste viltfondet med dette arbeidet. Viltfondet har hatt økende inntekter over mange år i takt med økende avskyting av hjort.

Viltfondet har over flere år gått med overforbruk som følge av økte driftsutgifter og større investeringer i forbindelse med prosjekt som kråkefugl- og mink-prosjektet, og satsing på flere områder innenfor viltstell og viltforvaltning deriblant innvilgning av tilskudd til kråkefeller, minkefeller, hjortegjerder, viltåker, datainnsamling fra hjortejakta etc. Dette overforbruket har forsvart seg med en god «buffer» på viltfondet over flere år.

Denne «bufferen» er imidlertid ikke tilstede i dag, men det er fortsatt de store driftsutgiftene. Hitra kommune må derfor vurdere flere tiltak for å hindre overforbruk ut over årlig budsjett.

Saken har vært tatt opp i Hitra Utmarksråd, som har engasjert seg videre i sakens anliggende.

Styreleder i Hitra Utmarksråd har undersøkt hjemler for bruk av viltfondsmidler, og kommet fram til at finansiering av administrasjon av Hitra Utmarksråd gjennom viltfondsmidler strider mot bestemmelser. Dette er bekreftet Erik Lund i Miljødirektoratet.

Det foreslås derfor at Utmarksrådet finansieres igjennom kommunalt budsjett. Det søkes også om tilbakebetaling av midler som tidligere er hentet fra viltfondet til administrering av utmarksrådet.

Ikke økonomisk grunnlag for tilbakebetaling

I saksframlegget vises det til at Hitra kommune i de siste årene har måtte igjennom flere innsparingsrunder, der det også har vært en risiko for at deler av innholdet i stillingen som omfatter naturforvaltning og viltforvaltning har blitt kuttet.

Med bakgrunn i dette mener rådmanen det ikke er økonomisk grunnlag for å tilbakebetale de feilførte midlene fra tidligere år. Tilbakebetaling av disse midlene vil måtte gå på bekostning av den administrative viltforvaltningen i kommunen.

Administrasjonen tilrår imidlertid at det settes av en årlig ramme på 50.000 kroner til drift av Hitra Utmarksråd, slik at rådet kan opprettholde sin aktivitet slik den er i dag.

Saken skal opp i Teknisk komite 23. august.