Nå flytter Eirin Iren Bekken Sørå til Trondheim for å begynne på Tora Storm videregående skole. Det betyr at det ikke lennger finnes unger i barnehagealder eller skolepliktig alder i det tradisjonsrike fiskeværet.

- Da blir Sula barnløs for første gang i historien, medgir pappa Roger Larsen.

- Ja, Sula blir barnløs for første gang i historien, bekrefter Sula-ambassadør Edvin Paulsen.

Håper hun kommer tilbake

Eirin har i det siste jobbet hardt sammen med de andre i lokalsamfunnet fram mot den årlige krabbefesten, og har et ungdommelig pågangsmot som nok blir et savn i lokalmiljøet.

- Hun er et ja-menneske. Hvis jeg får min drøm oppfylt, kommer hun flyttende tilbake etter endte studer. Fram til da, blir det helger og ferier i lag med oss, og hun er selvskrevet på krabbefesten. Hun er et øymenneske som sin mor, og elsker kjøre båt og livet ved sjøen, forteller Roger.

Sula har trolig hatt fast befolkning fra 1300-tallet, og opplevde en særlig sterk vekst i folketallet etter 1820. I 1960 bodde det nesten 500 mennesker på Sula. Men de siste tiårene har dette gått betydelig tilbake. De siste tall for folketall vi har funnet, viser at det i 2007 var rundt 70 helårs innbyggere på øya.

Når Eirin begynner på skole over helga, markerer det et historisk skille for øysamfunnet.

Plutselig kan det bli unger på øya igjen

- Eirin er den yngste her som gikk ut av barneskolen og ungdomsskolen, sier Edvin Paulsen.

- Det er klart det er litt ekkelt når vi ikke har klart å skape rekruttering av de yngre. Men vi har jo levd under dette spøkelset en tid, og kan ikke stange hodet i veggen av den grunn, sier Paulsen.

Han velger å holde motet oppe og tro på endringer, og at det plutselig kan komme en familie med unger på øya igjen.

- Vi håper at det kommer noen som vil bosette seg her ute, og som har med seg unger. Vi er flere som har satset på Sula, lagt ned millioner av kroner i anlegg som ser framover. Selv har jeg satset på puben, for eksempel. Så ser jeg at de søker daglig leder på feriesenteret, det er en ledig halvjobb på butikken, hjemmesykepleien har jobber her, og jeg kan være behjelpelig med å skape en heltidsjobb i sommerhalvåret, sier Paulsen.

- Viktigst med tele og data

Han håper storsamfunnet ser behovet for satsing i Sula og øyrekka forøvrig, og er ikke i tvil om at telekommunikasjonen må bedres kraftig.

- Første bud er at vi får tilbake mobildekning her på øyene. Etter at de la om til 3G og 4G, har det skjedd noe med frekvensene som gjør at vi bare kan glemme å bruke mobilen. Telefon og data er blitt livsnerven i moderne samfunn, så dette er viktigere å få på plass enn noen annen kommunikasjon, sier han.

Paulsen håper Frøya kommune vil starte en ny diskusjon om hva kommunen virkelig vil med øyrekka.

- Vi ser ikke nedenom og hjem. I sommer har vi hatt et enormt besøk, det har vært fullpakka seks dager i uka. Men øyrekka er avhengig av at alle i øyrekka eksisterer. Hvis noen detter av, blir trasig for de andre, sier han.