- Arvid, har du dasspapir?

John Olav Florø-Larsen fra Nord-Jæren begynner å bli desperat. Det er mindre enn en time igjen å fiske. Båten har gått til grunnere farvann, hvor målet er å ta torsk og lyr som går under småsei-stimen. Men Florø-Larsen sliter med å komme seg under stimen, før anglene med agn går fulle av småsei. Det er da han ber båtfører Arvid Støen om å plukke fram en rull dasspapir. Hver enkelt agnbit surres inn med flere tørk.

- Dette er et vanlig triks. Papiret løser seg ikke opp med en gang, så agnet er beskyttet til det har kommet ned på bunnen, forklarer han.

Men det viser seg at heller ikke dasspapiret hjelper han til å komme ned, denne gangen. Men de fem konkurrentene om bord bekrefter at joda: dasspapir rundt agnet er et kjent triks. Vanlig tørkepapir går også. Men ikke våtservietter. De blir sittende fast.

Stoler på båtføreren

Vi er om bord på «Snoopy II». Det er tredje dag under havfiskefestivalen, og første dag i NM-konkurransen. Båtfører er Arvid Støen, pensjonert fisker fra Mausund. Både yrkesfiskere og pensjonister er engasjert disse dagene. For å få havfiskefestivalen gjennomført, er man avhengige av et tyvetalls lokale båter med båtførere.

Arvid Støen har vært båtfører under festivalene de siste ti årene. Og nyter stor tillit hos fiskerne. Ved utror like før klokka åtte foreslår han at de de går rett ut til de ytterste plassene, cirka seks nautiske mil utenfor fiskeværet. Det betyr godt over en times kjøring, men de vil være der til startskuddet for fisket går klokka ni.

- Vi hører på han. Han vet hva han gjør, kommenterer Svein Erling Smolan til de andre fiskerne.

Så bærer det ut gjennom skodda, og fiskerne bruker tida. Det skjæres agn, sluker og søkker kontrolleres og ordnes. Etter en god dag torsdag, er båtfører Støen likevel mer skeptisk i dag.

- Det er nordøst. Det er det dårligste været for fiske, sier han.

Konkurransementalitet

Og det stemmer. Ute i området hvor det dagen før ble tatt store langer, en av den på hele 26,94 kilo, er det langt svartere denne dagen. Jeg er med en båt hvor hele tre av de fem konkurrentene er tidligere mausundvinnere: Svein Erling Smolan (Trondheim/Mausund), Petter Handeland (Båstad) og John Olav Florø-Larsen (Nord-Jæren). De to øvrige, Einar Knut Eliassen (Bergen) og Leif Magnar Karlengen (Oslo) er heller ingen noviser. Og det fort tydelig at konkurransementaliteten råder på dekk. Handeland og Florø-Larsen er de som ligger best an i sammendraget etter de to første dagene. De følger med i kassene til hverandre, og holder orden på poengene. Ved siden av størrelse og vekt, teller også antall fiskesorter. Florø-Larsen er den som snakker mest om bord. Og han er misfornøyd med dybden. Han vil gå litt grunnere, men fiskeskipper Svein Erling Smolan har siste ordet der. Når den tidligere yrkesmilitære sier at de skal vente, og prøve litt til, ja da blir det slik.

Storseiene glipper

Bakerst i båten har Einar Knut Eliassen fisket i taushet. Nå er han forbanna. Han hadde tre storseier oppe i overflata. Men i det han skulle dra den første over rekka, dras resten av snøret under båten, og kappes i propellen. To store storseier blir liggende å flyte noen meter fra båten, og får straks måkenes oppmerksomhet. Han ber båtfører Støen manøvrere seg inntil, slik at han kan få plukket dem opp. De andre er kjappe med å poengtere at de ikke kommer til å telle i konkurransen. Men en av de plukkes likevel opp som mat/agnfisk. Det er åpenbart at denne er så stor at den kanskje kunne vært med i konkurransen om dagens største sei.

Sluk med plass til tre reker

Det skal prøves litt til ute på dypet. Svein Erling Smolan finner fram ei av sine spesialsluker. Den er hul inni, og har et slags gitter på begge sidene. Ut av åpningene ser vi biter av rekeskall. Dagen i forveien pakket han nemlig tre hele reker inn i den. De har ligget der og godgjort seg.

En liten stund senere slipper Smolan ut dagens jubelbrøl. Ei kveite dras over rekka. Den er lita, men det er ei kveite, og det er tydelig at denne fisken har en god valør blant havfiskerne.

- Det er faktisk den tredje kveita jeg tar på denne sluka, sier Smolan.

Og han har mange sluker.

Kvesser slukene

Vi kjører innover mot grunnere farvann. Nå er det torsk og lyr som skal tas. John Olav Florø-Larsen har tatt fram ei lita hein. Han står nå og kvesser anglene på sluka han har plukket fram.

Jeg spør båtfører Arvid Støen om han har kvesset mange sluker i sin yrkeskarriere som fisker. Han rister på hodet og smiler.

- Det har ikke blitt mye kvessing, nei.

Men han innrømmer at han som pensjonist, faktisk har tatt etter disse konkurransefiskerne han har drevet og kjørt på.

- Jeg fisker mest med stang, jeg også nå,  når jeg skal ut å fiske matfisk, sier han.

Svenskpilka duger fortsatt

Yrkesfiskere som driver juksa (snørefiske) holder seg helst til svenskpilka og gummimakker. Selv om disse konkurransefiskerne har et langt videre spekter med utsyr, oppdager jeg plutselig at flere av den har hentet fram nettopp svenskpilka når de skal gå for torsken.

- Joda, svenskpilka duger, sier Svein Erling Smolan.

De er bare kort tid igjen av dagens fisketid. Vi merker en økende intensitet. Fiskerne er kjappere med å skifte sluker. Det pøses på med agn på krokene. Einar Knut Eliassen, som hadde en så dårlig start, har fisket seg opp. Og når han får en sværing over ripa ett halvt minutt på to, tror de øvrige at han har «vunnet båten». Klokka 14.00 er det jevnt stopp. Nå skal det telles poeng. Petter Handeland lå på andreplass totalt etter de to første dagene, men erkjenner lenge før opptellingen har startet, at han har hatt en elendig dag, og har mistet muligheten for noen sammenlagtseier. Derimot smiler Florø-Larsen lurt. Mens han sleit med å få snøret til bunns, sørget han for å få fisket opp noen makrell. Til slutt blir det han som har flest arter. Det blir utslagsgivende, og han vinner båten foran Eliassen.

Er med for å vinne

Da kommer dagens andre jubelrøl. Det var åpenbart fra første stund om bord at rogalendingen var en innbitt konkurransemann. Og at alle triksene, slipingen av sluker og taktiske vurderinger har gitt resultat.

- Jeg har fisket siden jeg ble født. Det var båtturer med familien og fiske fra land. I 1993 melde meg inn i Nord-Jæren havfiskeklubb. Da ble det etter hvert en lidenskap, og konkurransen er viktig. Jeg er med for å vinne, sier han.

Og når resultatlistene tikker inn til lokalavisa mandag morgen, kan vi konstatere at Florø Larsen fisket seg godt opp denne dagen. Totalt ble kan nummer fire i Mausundfestivalene (alle fire dager).

Slik gikk det med de på vår båt:

Navn Mausundfestivalen NM

John Olav Florø-Larsen        4       13

Petter Handeland         8       20

Svein Erling Smolan 50        66

Einar Knut Eliassen 63 40

Leif Magnar Karlengen         68     (16 i seniorklassen)

Arvid Støen kommer på 7. plass av 20 båtførere.