Lokalavisa har tidligere spurt fylkeskommunen om å få en detaljert oversikt over hva 14,3 millioner kroner av inntektene fra Frøya vgs. skoles undervisningskonsesjon fra årene 2013 og 2014, er brukt til. Men fylkeskommunen, ved undervisningsdirektør Inger Johanne Christensen, regnskapssjef Per Lund, og økonomisjef Sveinung Salater, kunne bare gi oss en svært grov oversikt, i stikkordsform.

- Hvorfor har det ikke vært mulig å få svar på hva store deler av pengene er brukt til?

- Vi vet hva pengene er brukt til, men regnskapsteknisk er inntektene fra undervisningstillatelsen integrert i skoleregnskapet. Dette gjør det mer krevende, sier Christensen til lokalavisa.

Men fra i år skal det bli mulig å få svar på hva pengene er tenkt brukt til, og hva de faktisk har blitt brukt til.

Ikke eget regnskap: Fylkeskommunen kunne ikke gjøre rede for hva 14 mill. kroner av inntektene fra undervisningskonsesjonen var brukt til, da lokalavisa i høst spurte om å få et detaljert regnskap. Foto: Lars Otto Eide

Innfører eget regnskap

- For inneværende blir imidlertid inntektene fra undervisningskonsesjonen regnskapsført som et eget ansvar under skolen. Det er viktig å understreke at det er rektor som styrer hva pengene skal brukes til. Gjennom denne regnskapsmessige omleggingen blir det enklere å fremstille disponeringen av disse midlene,ved siden av skolens ordinære driftsbudsjett.

- Hvorfor kommer regnskapet på plass først nå?

- Vi har hele tiden hatt et regnskap på plass, men tilpasser det nå for bedre oversikt. Det var først i 2013 at vi fikk ekstra inntekter fra undervisningskonsesjonen. Det har vært anslag på hvor store inntektene ville bli, men de faktiske inntektene blir kjent først året etter. Da avtalen ble inngått var det en garantert inntekt på 2 millioner kroner, så vi var vel ikke helt forberedt på at det skulle bli så store inntekter som det er blitt. Siden 2014 har vi jobbet med å få et bedre system på plass, sier Christensen.

Merinntektene for 2013 og 2014 var på drøyt 10 millioner hvert av årene.

Vil sette mer penger i fond

Etter et møte med daværende rektor Bjørnar Johansen og fagleder marin sektor, Sigurd Bjørgo i juni 2014, ba hun i et brev om at de to lager en plan for disponeringen av inntektene fra undervisningskonsesjonen, blant annet på grunn av at avtalen har gitt store merinntekter.

- Utfordringen er at skolen pådrar seg et langsiktig ansvar som skal dekkes av inntekter som i prinsippet fra et år til det neste kan reduseres ned til de avtalte 2 mill. kronene. Det må derfor lages en plan/handlingsregel for bruk av merinntektene som avtalen med de store oppdretterne på Frøya gir, skrev Christensen blant annet.

Usikkerheten med at inntektene først blir kjent i etterkant, gir utfordringer for planleggingen av pengebruken, i følge Christensen.

- Vi er avhengige av å bruke en god del av pengene, før vi vet hva inntektene blir til slutt. Det gir oss en utfordring, når vi må vi anslå hvor store inntektene blir. I 2014 hadde vi et anslag på at den variable inntekten kunne bli i overkant av 10 millioner kroner. Men da vi fikk vite den reelle inntekten nå i høst, viste det seg at den ble på 7,448 mill kr. Dette avviket må vi ta inn igjen i 2015, forklarer Christensen.

- Fremover bør vi sette av mer på fond, for å takle usikkerheten. Det betyr at vi i et par år fremover, legger opp til et lavere forbruk. Det vil bli et par utfordrende år, men det betyr ikke at vi skal forringe tilbudet. Vi skal fortsatt ha verdens beste havbruksutdanning. sier Christensen.