- Piloten sender bilder av brannen via link til bakken, og dette formidles til politiet og brannvesen på stedet, opplyser kommunikasjonssjef Stian Roen i Luftforsvaret til VG.

Luftforsvaret skal også bistå i slokkingsarbeidet ved hjelp av folk på bakken. Roen sier at ti brannfolk fra Luftforsvaret på Ørland er på vei til Frøya med to brannbiler og utstyr.

Røde Kors sender 80 frivillige

Også  Sør-Trøndelag Røde Kors sender nå et stort antall hjelpemannskaper til Frøya.

- Tidligere i ettermiddag har rundt 80 personer i  Sør-Trøndelag Røde Kors sagt seg villig til å hjelpe. Nå i kveld har vi fått anmodning fra politiet på Frøya om i bistå, og i dette øyeblikk er de i ferd med å laste biler for å dra utover.

Det sier Marita Hoel Fossen, assisterende daglig leder i Sør-Trøndelag Røde Kors til lokalavisa Hitra-Frøya ved 19.30-tida. Hoel Fossen sier at de frivillige blir hentet inn fra hele distriktet.

Får oppgaver utdelt på Sistranda

- Hvilke arbeidsoppgaver de skal ha, er ikke tildelt ennå. Det får de når de melder seg til tjeneste på kommunehuset, det er det politiet og kommunen som avgjør. Men det kan for eksempel bli aktuelt å bidra med evakuering av innbyggere og omsorgsarbeid opp mot disse, sier Hoel Fossen.

Leder for beredskapsutvalget i Sør-Trøndelag Røde Kors, Gunnar Halstadtrø, forteller at Røde Kors har bemannet Røde Kors-huset i Trondheim for å koordinere innsatsen hjelpeorganisasjonen bidrar med.

- Vi sitter i stab på Røde Kors-huset på Nardo. Her koordinerer vi ressurser og informasjon. Det operative personellet er nå på vei utover mot Frøya. Det er cirka 80 personer. Vi kartlegger nå også hvilke andre ressurser vi har tilgjengelig i form av omsorgspersonell, sier Halstadtrø.

Telenor i full beredskap

Tele- og datakommunikasjon fungerer i brannområdet på Frøya, melder Telenor ved 19-tida. Telenor forbereder seg på eventuelle utfall, og jobber med å sikre infrastruktur der det er mulig. Mobilvogn og mobile strømaggregater er allerede på vei.Det er tidligere i ettermiddag meldt om strømbrudd på Frøya, men dette har ikke lokalavisa fått bekreftet. Telenor melder imidlertid at alle deres installasjoner for tida har normal strømtilførsel.- Telenor er i full beredskap sammen med sine entreprenører. Det jobbes med å kartlegge hvilket utstyr som står i fare for å bli berørt, hvilke konsekvenser dette vil få og hvilke tiltak som kan iverksettes. En mobilvogn, som inneholder en mobil basestasjon, og flere mobile strømaggregater på vei. Det vurderes fortløpende hvor disse kan plasseres og om det er behov for å rekvirere flere, skriver Telenor i en pressemelding.

Arbeidet koordineres med den lokale redningstjenesten,Fylkesberedskapsrådet i Sør-Trøndelag og det lokale kraftselskapet.

Foto: Lars Otto Eide
Brannhelikopterne jobbet inntil mørket senket seg. (Foto: Lars Otto Eide)