Salmar vil i nær fremtid fordele 86 millioner kroner til 13 kommuner som er vertskap for de grønne oppdrettskonsesjonene som Staten fordelte til høystbydende i vår. Samlet betalte selskapet 494 millioner kroner i vederlag for disse konsesjonene.

- Det er en betydelig del av dette vederlaget som nå fordeles til kommuner som har tilrettelagt for nytt areal og gode lokaliteter for grønn produksjon i fremtiden, skriver selskapet i en pressemelding.

Etter forslag fra Regjeringen bestemte Stortinget i fjor høst at deler av vederlaget for tildeling av oppdrettskonsesjoner denne gang skulle gå til kommunene.

Salmars åtte nye grønne konsesjoner vil bli fordelt på lokaliteter i 13 kommuner i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Troms. 16,1 millioner kroner vil tilfalle Frøya kommune, det tilsvarende i Smøla. (Se hele lista nedenfor)

- Samlet vil kommunene motta 86 millioner kroner i vederlag fra SalMar. Det tilsvarer 10, 75 millioner kroner for hver konsesjon, opplyser Olav Andreas Ervik, konserndirektør for oppdrett i Salmar ASA.

For å bli kvalifisert til å delta i konkurransen om disse konsesjonene har Salmar forpliktet seg til at de nye grønne konsesjonene skal driftes med bruk av Midgard merdkonstruksjon eller merdkonstruksjon som reduserer risikoen for rømning tilsvarende. Samt at de grønne konsesjonene inngår i et eget overvåkningsprosjekt for å hindre rømning i regi av Veterinærinstituttet og Elvene Rundt Trondheimsfjorden (ERT), og at det blir brukt rensefisk i form av oppdrettet rognkjeks på lokalitetene.

- Salmar ser positivt på at de statlige myndighetene denne gang har åpnet for at en betydelig del av konsesjonsvederlaget går direkte til de kommunene som er vertskap for selskapets virksomhet, og som er viktige bidragsytere til den verdiskaping og sysselsetting lang kysten som denne næringen representerer.  Det har ikke latt seg gjøre å fordele de grønne konsesjonene på enda flere kommuner på en hensiktsmessig måte. Det skyldes dels manglende lokalitetskapasitet, og dels at grønne tillatelser ikke skal etableres i samdrift med ordinære konsesjoner. Det er også lagt vekt på hvilke lokaliteter som særlig egner seg for slik produksjon, forklarer Ervik.

Her er oversikten over fordelingen av vederlag og vederlagets størrelse til de enkelte kommunene:

Smøla 16,13 millioner kroner

Aure 5,38 millioner kroner

Midsund 3,58 millioner kroner

Vestnes 3,58 millioner kroner

Rauma 3,58 millioner kroner

Frøya 16,13 millioner kroner

Åfjord 10,75 millioner kroner

Roan 5,38 millioner kroner

Flatanger 5,38 millioner kroner

Namsos 5,38 millioner kroner

Dyrøy 2,69 millioner kroner

Tranøy 5,38 millioner kroner

Lenvik 2,69 millioner kroner