Vi befinner oss i lokalitetene til Kystmuseet, Fillan. Aktørene er godt igang i arbeidet med regi og korøving inne i meierisalen. Et nytt Marenår er igang og det er kun 13 dager til premierestart.

Det bobler av iver og entusiasme blant frivillige og innleide skuespillere. Det myldrer av liv og latter inne lokalitetene. Hører gjenklangen av tagentene og koret i aulaen hvor vi sitter. Erlend har satt seg godt til rette med en kaffekopp for hånden. Familien Broholm har i flere år hatt et sterkt engasjement for Marenspillet og frivillighetsarbeide generelt i lokalsamfunnet Hitra.

Erlend Andre Broholm (21 år) er født og oppvokst på Bruholmen på Dolmøya. Like i nærheten av der Maren for omlag 166 år siden ble henrettet.  Erlend har satt kurs mot teaterverdenen hvor han i dag studerer teater i Wales.  Han har to år igjen av sitt studie.

Erlend uttaler at han i flere år gikk og spekulerte på om han skulle gå veien innenfor teater. Gjennom sin lidenskap for teaterfaget i sin helhet tok han sjansen.

- Janteloven vil alltid ligge i det skjulte uttaler Erlend, men drømmen om å jobbe som freelanceskuespiller er sterkere.

Grunnlaget

Marenspelet har lagt grunnlaget for hans valg av yrkeskarriere.

Erlend har vært med som skuespiller i Marenspelet i hele syv oppsetninger og dette har hatt stor betydning i forhold til  hans ønske om å gå videre med teaterutdanning. Det begynte som en hobby men utviklet seg raskt videre til stor lidenskap for teater.

På spørsmål om hva det er som gjør at han år etter år ønsker å bli med på Maren legger han til grunn at det har vært hans ekstrafamilie i alle år, og  et bånd som blir sterkere for hver oppsetting.

- I tillegg er det spennende med ny regi og se hvordan stykket blir bearbeidet fra oppstning til oppsetning.

- Historia om a`Maren

må fortsette å gro

Erlend ønsker at historia om Maren skal  gå videre til neste generasjon for ikke å bli glemt.

– Den må utvikles videre for at folk skal kunne forstå at rykter og spekulasjoner kan få store konsekvenser for de som blir utsatt for det. Maren ble dømt på indisier, sier Erlend.

På spørsmål om en Marenoppsetting bestående av kun profesjonelle kontra lokale aktører og innleide profesjonelle, sverger han til et blandet ensemble.

Han liker den nærheten stykket får når det brukes lokale aktører  og det spennende samspillet mellom profesjonelle og  engasjerte amatører som er med på å utvikle kulturinterressen generelt i lokalsamfunnet.

– Dersom det hadde blitt helprofesjonelt kunne det ha blitt for teatralskt vakkert, og kan komme til å mangle den nærhet som lokale amatørskuespillere gir, sier Erlend.

- «Maren dømt til døden» er et stykke for folket, av folket og om folket, understreker Erlend Broholm.

Kanskje vil vi med tiden kunne få se Erlend i regi av Marenspelet? Til slutt tilføyer han at vi burde ha fått til et samspill mellom lokalkoret «Hitterklang» og Marenkoret med tanke på et solid og helhetlig Marenkor, da man i alle år har slitt med å rekruttere kormedlemmer.

Følger i sin brors fotspor

Etter samtalen med Erlend dukker Mia Viktoria Broholm (15 år) opp etter å ha hatt en gjennomkjøring av første scene i regi av Arnstein Langåssve. Mia er Erlends lillesøster og bor fortsatt hjemme hos sin mor Eldbjørg Broholm.

Mia følger i sin brors fotspor  og er også inne i den syvende oppsettingen av Marenspelet. Teater har blitt en stor lidenskap hos Mia, hvor hun med stor iver forteller at hun trives så godt med å kunne tre inn i andre roller og «ta en pause fra å være seg selv».

- Teater åpner døren for en kreativ sjel, sier Mia, og hun ser det som en lærings - og utviklingsprosess.

Hun gleder seg til å forlate barnerollen og å få prøve seg på andre karakterer i stykket.

Kanskje vi med tiden vil få se henne som årets Maren Johanne?

Samtaleemne

Ida Karoline Broholm (24 år), bosatt på Bruholmen, Dolmøy.

Ida er for mange kjent gjennom sitt politiske engasjement i AUF og Arbeiderpartiet (AP) i Hitra kommune. Ida er også engasjert i Marenspillet og er inne i den sjette oppsettingen av Marenspelet siden sin oppstart i 2003.

Ida uttaler at hun og hennes yngre søsken helt i fra barndom av har fått historier fortalt om Maren Johanne og det har vært et stort samtaleemne i familien.  Historien startet med tittelen «rættarstein».

Ida kjenner stor tilknytning til spelet og historien om Maren i og med at retterstedet ligger i nærheten av der hun bor, bukta bak husveggen.

- Teatergruppa og miljøet rundt denne har vært en viktig del av min oppvekst, forteller Ida.

Marenfamilien er for Ida en stor del av henne i tillegg til å være en hobby. Men hun har ingen ønsker om å gå i samme retning som sine yngre søsken.

I spørsmål om hva historien har å fortelle oss, uttaler Ida at bygdadyret eksisterer fortsatt og at ei fjær raskt kan bli til ti høns.

- Gleden og inspirasjonen ved Frivillighetsarbeide

På spørsmål om grunnen til deres innsats i frivillighetsarbeide og inspirasjonen ved dette svarer alle tre; «Mamma». Eldbjørg er deres bauta og inspirator i tillegg til å være en primus motor innen Hitra Frivillighetssentral.

Alle har de et sterkt engasjement for lokalsamfunnet. Erlend uttaler viktigheten med frivilllighetsarbeide, da det er med på å holde samfunnet sammen og backe opp om politisk engasjement, kultur og idrett.

I tillegg forteller Mia og Ida om gleden de får ved et slikt arbeide i form av nye opplevelser, venner og læring.

- Det er en fin følelse å være til hjelp for andre  og små ting kan ofte være til stor glede. En fin motgift mot en mer egosentrisk og materiell tendens i vår tid.

Avslutningsvis sier de at alle må ta turen innom Dolm kirke i uke 29, så kjøp billett. Det er flere forandringer ved denne års oppsetting også.

- Hvert år er unik på sin måt,e avslutter Erlend.