- Denna krydda är lite så där tøsig, sier Tina Nordström på kav skånedialekt. Hun viser frem krydderet hun har i hånda, og lukter på det.

- Kutt! Du kan ikke si tøsig. På norsk betyr vel det noe som “horete”, eller hva?

Produsent Andreas Lindegård, som er en svensk produsent med mange års erfaring fra USA, snur seg spørrende mot meg, som er den eneste norske der. Alle andre på settet snur seg også. Jeg ler, før jeg nikker og sier at “tøs” ikke akkurat er en kompliment på norsk. Det Tina mente å si var at krydderet hadde en feminin smak.

- Bruk “flickig” i stedet, kommanderer Lindegård etter at latteren har lagt seg.

- Tagning två, sier en annen og setter “klapperen” foran kameraet, før han slår den sammen og overlater resten til Tina og de andre i crewet.

Tv-kokkelering i øyregionen

Vi befinner oss på taket på en av Lerøy Midts merder ved Gunnarøya utenfor Hestvika på Hitra. Etter et kvarter med en fart på 35 knop og høljregn i åpen båt, er sola plutselig tilbake på plass og varmer. Den svenske kjendiskokken Tina Nordström har akkurat begynt tilberedningen av en rykende fersk Lerøylaks, mens kameraene ruller og går.

Det spilles inn en episode til tv-programmet “New Scandinavian Cooking - En bit av Norge”, som skal sendes på norsk TV2 fra senhøsten. I programmet følger vi Andreas Viestad og Tina på hver sine reiser rundt omkring i Norge for å kokkelere, og i den kommende sesongen får vi altså se klipp fra både Hitra og Frøya.

- Jeg kom i går, og da var det så fint vær at vi bare tenkte at vi måtte be-gynne å lage mat med en gang! Vi dro ut på Rottingen og laget mat der. Også har vi dykket masse. Det er jo ikke bare kamskjell å finne, men knivskjell og og alt annet godt! Jeg koser meg skikkelig, forteller Tina engasjert, da lokalavisa møtte henne tidlig i sommer.

- Ja, har du dykket mye tidligere?

- Nei, jeg har jo ikke det, og den er alltid veldig klaustrofobisk den der dykkinga. Det er så mye utstyr og ledninger og Men det glemmer man med en gang man kommer ned i vannet. Da bare nyter man det man ser.

Spørsmålet om hva hun syns om råvarene vi har her ute er egentlig unødvendig, men vi spør allikevel.

- Åh, det er underbart, svarer hun på sjarmerende skånsk.

- Det er så mye godt her! Jeg er bortskjemt. Jeg er skikkelig bortskjemt som får oppleve så mye flott natur og så mye god mat rundt omkring i Norge. Jeg er heldig som har en sånn jobb, svarer hun og smiler bredt.

Blir vakre tv-program

Det er ingen tvil om at hun trives godt i jobben sin. Det samme engasjementet man kan se på de mange programmene hennes, har hun også med seg utenfor settet.

- Vi reiser en uke i slengen, så drar vi hjem en stund. Og sånn holder vi på. Hjemme så blir jo familien nesten litt oppgitt, for når de vil på ferie så vil jeg gjerne bare være hjemme. Jeg er jo på ferie når jeg jobber, ler hun.

Det er travle uker når man først er på jobb. Dagene er ofte lange, og hver del av programmene må spilles inn både på engelsk og svensk.

- Disse programmene sendes i flere land, blant annet på Channel 4 i USA og på norsk TV, sier Tina.

- Det blir veldig fine programmer, lover kjendiskokken, før hun går tilbake til kjøkkenet som er satt opp ute på merda. Ikke mange minuttene senere er det klart for å spille inn mer av programmet.

- Det er tre måter å se på en laks om den er fersk eller ikke, sier hun og smiler inn i kameraet.

- Det ene er å se på gjellene. De skal være røde og litt sånn skarpe. Så kan man se på øynene. De skal være klare og våte. Og det siste er å lukte på laksen. Den skal lukte godt.

Tina løfter laksen opp mot nesa og lukter frem og tilbake på den.

- Åh, denne lukter godt! Denne fisket jeg nettopp her ute, og den lukter sjø og fersk, sier hun entusiastisk til kameraet. Glimtet i øyet er på plass.

- Og nå skal vi lage jättegod mat av den!