Bare i 33 av landets 428 kommuner har alle innbyggerne en veiadresse. 180 kommuner har mindre enn 50 prosent veiadresser, og av disse har 70 kommuner ikke en eneste veiadresse.

Dette bekymrer Kartverket: Med dagens tempo i adressearbeidet i kommune-Norge vil myndighetenes mål om veiadresser til alle innen 2015 neppe bli nådd.

- Med mindre kommunene tar et ordentlig krafttak nå, så skal det godt gjøres å nå målet, sier prosjektleder Inger Margrethe Kristiansen. Hun oppfordrer kommunene til å sette av penger til veiadresser i budsjettene som legges i disse dager.

- Vi ser at veiadressearbeid konkurrerer om ressursene med mange andre gode formål. Siden dette ikke er lovpålagt, kommer det ofte i bakerste rekke. Men selv om manglende veiadresser kanskje ikke høres like dramatisk ut som mye annet som står høyt på dagsordenen i kommunene, så handler det faktisk om liv og helse, sier hun.

En presis adresse er mange steder en forutsetning for at ambulanser og andre utrykningskjøretøyer skal finne fram. Med stadig mer sentraliserte alarmsentraler oppstår det rett som det er misforståelser når adressen er mangelfull, ikke minst i områder der man fortsatt opererer med gårds- og bruksnummer og der det mangler gateskilt og husnummer.

Veiadresser i Midt-Norge

Mellom 50 og 60 prosent av Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag har veiadresse, og fylkene plasserer seg dermed blant de som har lengst vei å gå før de er i mål med veiadresser. 57.500 personer i Sør-Trøndelag og 39.000 i Nord-Trøndelag er registrert uten veiadresser.

I Sør-Trøndelag har ikke en eneste kommune veiadresser til alle, men Trondheim og Holtålen har nesten 100 prosent. Hitra, Frøya, Agdenes, Roan, Osen og Tydal har ingen veiadresser i det hele tatt.

Det skal imidlertid legges til at bade Hitra og Frøya kommuner nå er godt I gang med å gi veier og gater et navn.

I Nord-Trøndelag har Vikna, Leka og Inderøy full dekning, og Steinkjer er like oppunder, mens det i Meråker, Frosta, Snåsa, Namsskogan, Grong, Høylandet, Fosnes og Flatanger ikke er registrert en eneste veiadresse.