Lensmannskontorene skal beholdes som før, men sivile og administrative oppgaver flyttes fra de lokale lensmennene til en regionlensmann. Ved å frata administrative oppgaver vil man styrke det operative tjenestetilbudet ved at flere av de lokale lensmennene går inn i den aktive tjenesten. Regionlensmannskontoret foreslås å bli lagt til Orkdal.

Dette er hovedinnholdet i rapporten som nå er ute på høring til kommunen i region 2 og 3 i Sør-Trøndelag politidistrikt. Hitra og Frøya hører inn under region 2 sammen med Orkdal/Agdenes, Skaun, Meldal og Hemne/ Snillfjord.

Frøya la ned «veto»

Prosessen med sammenslåing av lensmannskontorer ble satt i bero i 2012, etter at flere kommuner gikk imot reformen. Frøya var en av kommunene som omgjorde sitt vedtak fra å være positive til endringen, til å gå imot, da det ble klart at endringene ville føre til at Frøya ikke ville få noe politikontor.

Endringer i lensmannsdistriktene kan bare gjøres av Stortinget, og berørte kommuner har til en viss grad en vetorett. Derfor grep justisministeren inn i 2012, og en følge av dette var at politimesteren måtte lyse ut lensmannstillingen på Frøya, etter at hitralensmannen hadde vært konstituert som lensmann for Frøya en periode.

Nye oppgaver for lensmennene

De endringene som nå foreslås innholder mye av det samme som lå i forslaget til sammenslåing. Forskjellen ligger i at alle kommuner beholder sitt lensmann og sitt lensmannskontor. Det er lensmannens oppgaver som endres. Ved å flytte stordelen av de sivile og administrative oppgavene til en regionlensmann, ser prosjektgruppen for seg at hele fem lensmenn i region 2 vil frigis fra de fleste administrative oppgaver.

Ved siden av å ha det faglige ansvaret for polititjenesten i sitt distrikt, bør de da gå inn i den operative tjenesten. Dette skal styrke den operative polititjenesten i disse distriktene.

Stram tidsplan

Politimesteren har en stram tidsplan på å gjennomføre denne organisasjonsendringen. Planene er ute til høring i kommunene nå. Målet er at endringen skal kunne innføres fra 1. januar 2015.

Lokalpolitikerne skal gi sin øringsuttalelse. I Frøya-rådmannens forslag heter det at man er positive til at Frøya lensmannskontor foreslås opprettholdt med egen lensmann, og argumentene om at modellen vil styrke den operative beredskapen og gi kortere responstid. Men det påpekes at man primært ønsker at en slik endring først vurderes gjennomført etter at den overordnede politireformen er gjennomført.