Til helga er det duket for den aller første sjømatfestivalen i Knarrlagsundet. Festivalen er en videreføring av fjorårets matfestival i Fillan og i år er den lagt til sjøsiden ved Knarren Kro.

Der er de i full gang med riggingen av telt og nausthjørne, når lokalavisa Hitra-Frøya besøker festivalområdet i forkant arrangementet.

- Vi har langt ned mye arbeid i innholdet til årets festival og responsen vi har fått så langt er svært bra, smiler festivalsjef Bjørn Fjeldvær.

Han forteller at det blir variert underholdning og god lokal mat fra Hitra og Frøya under sjømatfestivalen, for både små og store.

Stort mattelt

Det blir et stort mattelt på kaia, med lang matdisk hvor det vil serveres og selges mat fra Marine Harvest, Lerøy Midt, Hitramat, Seashell, Garnvik Røkeri, Hitralaks, Dolmøy Seafood, Ottos mat, Ansnes Brygger, Knarren, Joker Knarrlagsund, Frøya Akevittklubb, Storm Brygghus og Selected Wines.

Under festivalhelga blir det servert mange slags sjømat, både på tradisjonelt og utradisjonelt vis.

- Vi har krabbekaker, kamskjell carpaccio, røkt laks, røkt ørret, reker, sushi, grillet laks, seiburger, gammelsalta sei, klippfiskboller, fiskesuppe, bacalao, lokalt øl, lakseakevitt og mere til på menyen, sier Fjeldvær.

Bjørn forteller at de i fjor solgte omtrent 1.500 porsjoner lokal mat, og i år satser de på over 2.000.

- I matteltet kan du kjøpe lokal tapasmat for å spise på stedet, eller ferdigpakket for å ta med hjem. Det blir sitteområder utenfor matteltet, på kaia og inne på Knarren.

For hele familien

I enden av matteltet er det bygd opp et nausthjørne.

Der blir det ulike aktiviteter for store og små, hvor man blant annet kan snekre sin egen båt, lag sin egen fisk, få ansiktsmaling og ballonger.

- Gamlekara vil sitte her og vise hvordan man bøter garn og de har sikkert noen historier på lur under blankskjermlua si.

Tur, quiz og konkurranser

Siden Fjellværøya og Ulvøya er kjent for sine turstier og lett adkomst til utsiktstoppene, har festivalen satt opp to turer i programmet sier Bjørn.

Vakthytta, som er en kort topptur på Ulvøya og Ulvøystien, som er kåret til Hitras vakreste turmål og har blitt et meget yndet mål for turgåere.

-På begge turene vil det henge en quiz med 20 spørsmål som skal besvares og vinnerne av quizene blir premiert. I tillegg blir det flere konkurranser under sjømatfestivalen, blant annet øymesterskap i rekepilling.

Gratis inngang

Det er gratis inngang til festivalen på dagtid, både lørdag og søndag og gratis underholdning begge ettermiddagene, sier festivalsjefen.

På lørdag blir det kortreist underholdning med familien Brasøy Fjeldvær som reiste jorda rundt og var gatemusikanter i ett år.

- På søndag kommer en av Norges beste tryllekunstnere, Lord Christian, og med seg har han Hans Grane, som også kan imponerende kunster.

På kveldstid blir det musikk på bryggescenen med Petter Wavold & Bandet på fredag, Tre Små Kinesere og Bjørn Fjeldvær på lørdag.

Under sjømatfestivalen blir det magi- og humorshow med Hans Grane og Lord Christian.

Fjeldvær sier at festivalen har som mål å bli en viktig aktør innen matfestivaler.

- Ingen slår Hitra og Frøya når det gjelder produksjon og kvalitet på sjømat, så dette kan bli en viktig og betydningsfull festival i fremtiden.

Han forteller at Trøndelag Reiseliv og Trøndersk Matfestival i Trondheim har uttalt seg positivt og sagt at det er lurt av øyregionen å satse på en egen matfestival.

- Ingenting er bedre enn at matfestivalene er så nært matfatet og produsentene som mulig. Så nå gleder vi oss veldig til å komme i gang og håper det kommer mange besøkende til sjømatfestivalen i Knarrlagsundet.

Sjømat av mange forskjellige slag - med laksen i spissen, selvfølgelig - blir å finne under helgas sjømatfestival.