For tre uker siden vedtok driftsutvalget i Frøya kommune en uttalelse som går i mot at Salmar får etablere en ny oppdrettslokalitet ved Salatskjæra utenfor Mausund. Bakgrunnen var kraftige protester fra Mausund og Frøya fiskarlag, som viser til at området anlegget er søkt plassert, er et viktig felt for heimefiske generelt og krabbefiske spesielt. Mausund fiskarlag viser til at to fiskere vil miste sine faste krabbeplasser hvis det plasseres oppdrettsanlegg der.

Saken skal endelig avgjøres av fylkeskommunen, som etter å ha mottatt høringsuttalelser fra vertskommune, mattilsynet og andre instanser kan gi tillatelser til nye oppdrettslokaliteter.

Men før saken er kommet til behandling i fylket, har Salmar bedt Frøya kommune om ny behandling av sin høringsuttalelse.

- Ikke hensyntatt at skal brukes til grønn konsesjon

Begrunnelsen til Salmar går ikke på nye momenter i forhold til lokaliseringen av anlegget, men på at det i behandlingen ikke er hensyntatt at lokaliteten skal brukes til en grønn konsesjon.

«Vi mener at grønne driftsbetingelser ikke ble hensyntatt under behandlingen i hovedutvalget», skriver konserndirektør for oppdrett, Olav Andreas Ervik i brevet til kommunen.

Det redegjøres også hva som ligger bak tildelingen av grønne konsesjoner. Lokaliteten ved Salatskjæret vil bli oppfylt med rognkjeks slik at det ikke vil være behov for kjemiske lusemidler. Og lokaliteten vil få Midtgard merdesystem, utviklet for å redusere rømmingsfaren.

Ny behandling

Rådmannen i Frøya har funnet anmodningen fra Salmar så vektig at hun har bedt saksbehandler om å starte en ny behandling av søknaden, slik at den kan behandles politisk i forvaltningsutvalget den 4. desember.

- Etter å ha mottatt dette notatet fra Salmar ser jeg at det ikke er opplyst godt nok i saksframlegget at det her er snakk om grønne konsesjoner. Jeg har også fått tilbakemeldinger fra enkelte politikere om at de ikke var godt nok opplyste om dette da de behandlet saken, sier rådmann Svanhild Mosebakken.

- Men vedtaket ble gjort ut fra en arealkonflikt. Om konsesjonen er grønn vil den vel legge beslag på akkurat samme areal?

- Slik jeg forstår det med grønne konsesjoner så skal ikke de ha samme konsekvenser for det omliggende området, svarer Mosebakken.