Tea Kristine Broholm (nå 16) og AUF-vennene Mats Monsen (22) og Tommy Dahle (22) var på Utøya den 22. juli 2011. Rene tilfeldigheter gjorde at de sto på landsiden, og ikke på øya, da terroristen slo til mot ungdomsleiren. På land sto de tre ungdommene og hjalp overlevende fra Utøya før politi og helsepersonell var på plass.

Mer enn 1200  overlevende, etterlatte frivillige hjelpere og tilfeldige forbipasserende har fått erstatning etter 22 juli. Men disse tre fikk avslag, forteller TV2 tirsdag kveld. Tea Kristine, Mats og Tommy har nå gjennom advokat stevnet staten med krav om at også de skal få erstatning. Alle tre forteller at de sliter med psykiske plager etter terroren.

- Måtte skifte skole

- Vi var der da de første som svømte i land kom. Ambulansepersonalet sto mer og dirigerte trafikken, mens vi sto og tok i mot kjente og ukjente, sier Tommy til tv-kanalen, mens Tea Kristine forteller - med sin mor tilstede under intervjuet - at hun måtte skifte skole i tida etter Utøya-tragedien.

- Jeg ble utestengt av vennene mine fordi de forsto ikke hva jeg hadde vært gjennom så jeg fikk ingen venner og måtte bytte skole for å starte på nytt, sier dolmøyværingen.

Det er advokat Tore Høyer som fører søksmålet mot Staten.

- Det er først og fremst ikke et pengespørsmål. Det er et spørsmål om å få en juridisk aksept for at man er en del av bildet etter 22.juli, sier Høyer til TV2.

Hedret av livredningsselskapet

Som lokalavisa Hitra-Frøya tidligere har fortalt, er Tea Kristine tidligere hedret som en av 105 livreddere av Norges Livredningsselskap for sin innsats 22. juli.

- Dere var ikke trent som profesjonelle livreddere. Dere var ikke kurset til livredning i vann eller til førstehjelp, men dere tok jobben likevel. Dere tøyde egne grenser og utfordret det ekstreme. Flere av dere satte eget liv i fare for å redde andre. Og dere reddet livene til vettskremte ungdommer i sin ytterste nød i Sommer-Norge. Vårt trygge land ble forvandlet til en krigssone: Dere var der, og dere GJORDE NOE, sa president i Norges Livredningsselskap, Gard Bjørnstad, under et takke-arrangement året etter Utøya-terroren.

Blant dem er Tea Kristine Broholm fra Dolmøya. Også hun var på AUFs sommerleir, og var på landsiden da Behring Breivik startet sin massakre ute på Utøya. Tidligere har Tea fortalt gjennom lokalavisa om de horrible scenene som utspant seg da vettskremte og flyktende ungdommer kom i land ved Sundvolden, hvor også denne hedersoverrekkelser fant sted.