Det går godt for de lokale bedriftene El-Konsult og Byggmetall på Melandsjø. Lokalavisa tok en prat med dem for å høre hvordan det er å ha bedrift her i øyregionen, hvilke utfordringer de har og hva som skal til for å lykkes.

El-Konsult er en elektroinstallasjonsbedrift, mens Byggmetall leverer stålkonstruksjoner til bygg og anleggsbransjen, hovedsakelig store nasjonale og multinasjonale entreprenører,

Trenger mer arbeidskraft

Etterspørselen etter de lokale bedriftenes varer og tjenester er ettertraktet.-Vi har måttet takket nei til mye arbeid i senere tid, forteller Skaget, jobber de gjerne skulle hatt kapasitet til å ta på seg.I år skal de skaffe seg flere ansatte.- Vi trenger en prosjektleder og 2-3 fagarbeidere, så det er bare å ta kontakt med Byggmetall.- Vi er prisgitt den store aktiviteten i øyregionen, sier gründer Erik Knutshaug i El-Konsult.- Næringslivet blomstrer for fullt og det er befolkningsøkning her ute. Etterspørselen etter våre tjenester kommer bare til å øke i årene fremover, tror Knutshaug. Han forteller at de ser svært positivt på utviklingen.- Det er ikke mange regioner her i landet som har like gode fremtidsutsikter som øyregionen vår. Frøya og Hitra sitter i førersetet for all fiskeoppdrett og det tror vi vil fortsette i tiden fremover også. Dette er noe vi alle nyter godt av.

"Stolt øyværing" er en del av lokalavisa Hitra-Frøyas jubileumsfeiring. Vil du lese flere historier om stolte øyværinger, gå til www.øyværing.no

- Beliggenhet midt i blinken

Begge bedriftene holder fremdeles til der de startet opp, på Melandsjø. El-Konsult forteller at lokaliseringen på Melandsjø er midt i blinken for dem.- Melandsjø er midt i mellom Hitra og Frøya, det er like langt til Fillan som til Sistranda. For oss er det en stor styrke, siden vi har like stor kundekrets i begge kommunene, forteller Knutshaug.- Vi holder på å utvide lokalene våre, vi doblet faktisk arealet, så nå blir lokalene våre på ca 900 kvm², forteller Skaget. – Vi har også investert i ny vannskjæremaskin som skjærer alt av faste materialer og som vil revolusjonere vår produksjon i framtida.Også El-Konsult må gjøre noe med sine lokaler etterhvert.- Vi vokser oss ut av kontorene våre her på Melandsjø, forteller Knutshaug.Både Knutshaug og Sagøy i El-Konsult forteller at de vurderer å flytte bedriften fra Melandsjø, når de skal relokalisere seg.- Vi synes Hitra kommune gjør mye bra for næringslivet, men føler at Ut-Hitra/Dolmøy-området er litt glemt, når man tar i betraktning antall sysselsatte og verdiskapingen som skjer her.Vårt inntrykk er at Frøya kommune er mer opptatt av å ta vare på og tilrettelegge for næringslivet sitt, i forhold til Hitra. Det er mer vel-vilje til etablerte bedrifter på Frøya.

Nettproblemer og språkbarrierer

Begge bedriftene sliter i tillegg med telefon og internett på Melandsjø.- Vi har tatt det opp med Telenor og kommunen tidligere, og det virket som det ble utbedret en stund, men nå er det tilbake til det samme gamle, forteller Knutshaug som ikke føler seg som en prioritert aktør.Også Ketil M. Skaget i Byggmetall forteller at det er vanskelig når nettet er nede.- Alt foregår over internett, vi er avhengige av at det fungerer som det skal.- Det er håpløst når kundene ikke får tak i deg på telefon, sier en oppgitt Tor Johan. Han forteller at han tidligere på dagen har måttet leie seg møtelokale på Dolmsundet Hotell, siden verken internett eller telefon har virket ved lokalene deres på Melandsjø.- Kommunen ser ut til å ha glemt oss som allerede er veletablerte her i øyregionen. Når det kommer nye bedrifter som vil etablere seg her, så legger de veldig til rette for det.

- Nå blir vel kommunikasjonen rustet opp andre veien, mot Sandstad i stedenfor, sier Tor Johan Sagøy, – men vi håper de ikke glemmer oss på andre siden av Hitra for det.Byggmetall har også en annen utfordring kan Skaget fortelle, da de benytter seg av en del utenlandsk arbeidskraft.- Hitra kommune kunne vært bedre på å integrere arbeidsinnvandrerne så de blir værende her, forteller han.- Blant annet er språkbarrieren et problem for oss. Mer språkkurs hadde vært bra. Dette trenger bedriftene her ute hjelp til, forteller Skaget, og synes det er trist å se flinke ungdommer forlater øyregionen på grunn av dårlig integrering og språkproblemer.

Vanskelig å få tak i faglærte

En utfordring begge bedriftene står ovenfor, er å få faglærte til jobbene de tilbyr.- Det er veldig vanskelig. Byggmetall konkurrerer blant annet opp mot olje- og gassektoren når de er på jakt etter ansatte, forteller Skaget.

Det håper de skal blir enklere, når de nå får nye og moderne produksjonslokaler. Også daglig leder Tor Johan Sagøy ved El-Konsult forteller om vanskeligheter med å finne kvalifiserte arbeidere.- Vi bruker mye tid og krefter på å rekruttere lokal arbeidskraft og bruker store ressurser på lærlinger.For oss er det et stort problem å holde på lærlingene i ettertid. I konkurranse med andre bedrifter er lønn og arbeidstidsordninger en utfordring for vår del, og dermed forsvinner de til andre bedrifter, sier Sagøy.

Byggmetall forteller at de har som alle andre i regionen, tatt i bruk utenlandsk arbeidskraft og er godt fornøyde med det.- Vi har ni ansatte i firmaet, fordelt på norske, svenske, litauiske og tyske nasjonaliteter, forteller Skaget.

Kunder lokalt og i hele landet

El-Konsult sin kundekrets er i nærområdet. Havbruksnæringen er en viktig del av El-Konsults kundegruppe.- Vi har et internasjonalt næringsliv her i øyregionen. Kompetansemessig kreves det at vi som tjenesteleverandør til industrien, klarer å holde tritt med utviklingen som skjer underveis. Det bringer oss som firma fremover, vi må konstant bli flinkere og flinkere vi også.

Byggmetall har sine kunder over hele det langstrakte land.-Vi leverer i hovedsak til de større entreprenørene, forteller Skaget.Kun 2-4 % av leveransene går til firma i øyregionen.I regionen har de stort sett samarbeidet med Frøya Havbruksservice og Aqualine.- Fordelen med å ha firma ute i Distrikts-Norge er blant annet at det er differansiert arbeidsgiveravgift her, det er en stor fordel. Ulempen er at det blir ekstra transportutgifter for vår del, da leveransene går til Trondheim, Nord-Norge og over hele landet forøvrig. Lokalt er Frøya Transportsenter en viktig underleverandør av tjenester til Byggmetall, sier Skaget.

Til de som vil starte opp selv

Erik Knutshaug forteller at han tidligere var tilknyttet et annet firma, men var nysgjerrig på å prøve noe nytt.- Jeg ville se om jeg fikk til noe alene.- Det er tøft i starten, slik er det vel for de fleste bedrifter, før man får fotfeste i markedet og etterhvert ser positive resultat, forteller Skaget.Skaget forteller at man må ha pågangsmot når man skal starte selv, også er det viktig at andre har nytte av produktet og tjenestene man tilbyr.

- Konkurransefortrinnet til Byggmetall er blant annet at vi prosjekterer og produserer produkt i avtale med kundene og arkitektene deres, slik at de får akkurat det produktet de ønsker seg. Vi leverer ikke en ferdig hyllevare.- Å starte opp bedrift her ute har gått greit. Jeg skal ikke si at det har vært lettere enn jeg trodde, men det har ikke vært vanskeligere heller, forteller Knutshaug.- Men man må jobbe enda litt mer og hardere enn andre. Det er ikke en åtte-til-fire jobb å starte eget firma. Det er ingenting som er gratis her i livet, man må bare stå på, sier Knutshaug.- Med knallhard jobbing går det absolutt an å lykkes her ute, så hvis noen har en idé, så anbefaler jeg dem å prøve, sier Sagøy .- Det gjelder å se mulighetene og ikke fokusere for mye på problemene, avslutter Ketil M. Skaget.

"Stolt øyværing" er en del av lokalavisas jubileumsfeiring. Vil du lese flere historier om stolte øyværinger, gå til www.øyværing.no