- Vi har fått i oppdrag av Trøndersk Kystkompetanse, å lage et minikjøkken som skal brukes under Oi Trøndersk matfestival i sommer, forteller lærer Roger Ervik ved Bygg- og anleggsteknikk på Hitra videregående skole.

Forrige uke hadde VG1-elevene laget ferdig noen kjøkkenbenker som elever fra 1. klasse på Fillan skole testet ut.

Kreativt oppbygd

I bestillingen de har fått, er det spesifisert at kjøkkenbenkene må være tilpasset barn og at benkene må kunne klappes sammen.

Det ble til slutt eleven Jan Marcus Olsen som kom på den kreative utformingen av benkene, som kan slåes sammen så de blir helt flate.

- Det gjør at møblene kan fraktes på lettest mulig vis. De tar opp lite lagringsplass og kan brukes flere ganger, forklarer Jan Marcus og sammen med medelev Catharina Sæther viser han hvordan konseptet fungerer.

Veggene i benken er hengslet sammen, mens hyllene inne i benken henger sammen med hyssing. Når man drar i hyssingen, slåes hyllene seg sammen.

I oppdraget var det spesifisert at møblene må kunne klappes sammen. Her viser Jan Marcus Olsen og Catharina Sæther hvordan konseptet de har kommet opp med, fungerer.

Mangler naustplanker

Til sammen ønsker Trøndersk Kystkompetanse seg ti benker, i rustikk stil.

De har kledd kjøkkenbenkene med slitte naust-planker, men har problemer med å få tak i nok materiale til å få fullført prosjektet, forteller elevene.

- Så hvis noen dere ute har materialer vi kan bruke, så blir vi veldig takknemlige for det. Det er bare å ta kontakt med oss, så kan vi komme å hente materialet selv, for vi har både henger og bil tilgjengelig her på skolen, sier Ervik.

Ønsker oppdrag

Dette prosjektet har de med jevne mellomrom jobbet med, de to dagene i uka hvor de har produksjon på timeplanen.

- Det er artig med ulike småprosjekt for da får vi gjør noe annet og lære nye ting, sier elev Marius Wedø.

Bygg- og anleggsteknikk tar gjerne i mot oppdrag, det er en vinn-vinn situasjon for alle det, sier læreren deres.

- Da slipper vi å betale for materialet og etterpå rive ned det vi har laget. Da er det heller bedre at noen kan ha glede av jobben vi har gjort.

VG1 Bygg- og anleggsteknikk på Hitra videregående skole. F. v: Catharina Sæther, lærer Roger Ervik, Marius Wedø, Jan Marcus Olsen, Runar Heggvik, Rabnawaz og Ingvill Børø. Sakda Sonkaew var ikke til stede da bildet ble tatt.

Pusset opp eget klasserom

I løpet av året har de hatt flere ulike prosjekter, blant annet har de pusset opp sitt eget klasserom, og platekledd og sparklet gangen på skolen.

De har også bygd en bod for en syretank på oppdrag fra Måsøval fiskeoppdrett AS, bygd carport og sauefjøs, tegnet en garasje og vært på ekskursjonsturer til forskjellige bygg- og anleggsprosjekt i distriktet, blant annet ved nybrua over Dolmsundet.

Bygger samfunnet

Studiet bygg- og anleggsfag, ønsker flere søkere, forteller Ervik.

- På VG1 Bygg- og anlegg som disse elevene går, har man tjueto ulike retninger å gå videre på. Så dette faget passer de som ønsker å bli tømrere, anleggsmaskinførere, malere, murere, renholdsoperatører og blikkenslagere for å nevne noen.

Dette er nok en av yrkesgruppene det blir visende mest etter i samfunnet, slår både Ervik og elevene fast.

- Der hvor vi har jobbet, blir det stående bygg igjen etter oss, så ved å gå denne linjen kan man sette varige spor etter seg og være med å bygge opp samfunnet.