Mange ungdommer i øyregionen har den siste måneden begynt å bruke appen ”Jodel”. I utgangspunktet en app som er til for å sende trivelige meldinger til hverandre, og om hva som skjer i nærområdet. Men nå advarer Ungdom med MOT på Frøya mot at appen brukes til å henge ut folk på Frøya.

- Grov mobbe-app

- Jodel har utviklet seg til en veldig grov mobbe-app, som brukes til å si stygge ting om andre, eller sette ut rykter. Det er veldig dårlig gjort, for det er ingen muligheter til å se hvem som har sendt meldingen, sier Lotte Skarsvåg i Ungdom med MOT.

I følge Skarsvåg fungerer appen slik at man får inn meldinger fra folk som bruke appen, innenfor en radius på 10 km.

Hun viser frem en melding, der en lokal jente navngis, med et spørsmålstegn etter.

- Horealarm, er det en anonym som svarer.

- Oppfør dokker, svarer en annen anonym.

- Ka som e vitsen med å ta det her

- Trivele det:-)

-Itj ferr ho

-Itj nånj bryr sæ om ho

- jo

ha, ha, som kæm?

Håper å få stoppet stygg bruk

Hun viser flere eksempler, der både navngitte gutter og jenter får gjennomgå. Noen utgir seg tydeligvis for å være personer de ikke er, men som ikke er mulig å ettergå.

Dette vil Skarsvåg ha en slutt på, og hun har fått med seg resten av ungdom med MOT, Frøya ungdomsråd og ungdomsbasen, til å informere elevene på Sistranda og videregående om bruken.

- Vi har samlet en stor gjeng som kommer til å gå rundt i klassene med en presentasjon av Jodel og bruken av den. Og vi har fått voksne til å laste ned appen, så de kan følge med, og forstå hvilke stygge ting som skrives der. Vi håper å få stoppet den stygge bruken av appen, sier Skarsvåg.

Kan spore opp straffbare meldinger

Hun og Andreas Fredagsvik har også vært og snakket med lensmann Arild Sollie, om konsekvensene ved å legge ut meldinger som går på sjikane og æreskrenkelse. For politiet har mulighet til å finne ut hvem som har sendt mulige straffbare meldinger, på grunnlag av IP-adressen den er sendt fra.

- Hvis personen er under 15 år kan politiet kontakte foreldrene, og barnevernet kan bli koblet inn. Er du over 15 år, kan du straffes med bøte og fengsel, sier Fredagsvik.

- Vi kommer til å gå til politiet med alvorlige saker, sier Skarsvåg.