Kystverket jobber som kjent med å skifte ut flere prioriterte fyrlykter som roterer i et såkalt kvikksølvbad som smøring. Seks fyr er allerede ombygget, og i disse dager er det et team fra et dansk firma og Danmarks tekniske høyskole på plass på Sula fyr for å forberede arbeidet. De har spesialisert seg på å bytte ut kvikksølvet med mer moderne kulelager, og skal stå for planlegging og utskifting. Tilsvarende skal også gjøres på Slettringen fyr på Titran.

Ola Flyum, styreleder i Stiftelsen Sula fyr, er begeistret over at Kystverket vil bruke penger på moderniseringen.

- At de prioriterer Sula fyr er rett og slett fantastiske nyheter sett fra Sula sitt ståsted. Det er veldig mange som går og bekymrer seg over at fyrsveipet skal forsvinne. Det er en del av identiteten til folk her, sier Flyum.

I følge Flyum er det et historisk sus over det danske bidraget til å restaurere fyret.

- Allerede i 1793 bygget det danske handelsdynastiet Koch på Sula en varde som hadde en bålplass på toppen. Koch-familien ved de danske brødrene Johan Petter og Petter Andreas Kock, var væreiere og kongens losoldermenn på Sula. Eldre sulværinger holdt fyr i bålet. Varden var 7,5 meter, sier Flyum.

Han mener Sula ikke ville vært det samme uten det karakteristiske lyssveipet, når fyret blinker tre ganger hvert 30 sekund. Det kan sees hele 18 nautiske mil, eller 33 kilometer unna.

-Et fyr uten lys på Sula er litt på nivå med å stenge Nidarosdomen i Trondheim. Det er en stor turistattraksjon i Frøya kommune med tanke på at Frøya er den tredje største fyrkommunen i Norge, med fem fyr. Bare Bodø og Vågan har flere fyr enn Frøya. Fyrturisme er veldig attraktiv. Det kan bare snakke med alle de som kjører turister hit med båt fra Hitra og Frøya. De skjønner alle betydningen av fyret på Sula. Det er det fyret som er mest tilgjengelig, så det er et fyr for hvermannsen. Det å dra til de andre fyrene er et prosjekt, mener han.

Ola Flyum, styreleder i Stiftelsen Sula fyr.