Elever som skal fra Titran til Nabeita etter at elever ble flyttet fra Nordskaget må kjøre omtrent 2,5 timer med buss fra mandag til torsdag for å komme seg til og fra skolen.

Det fikk rundt 20 voksne til å samles ved Nabeita skole i dag for å hente barna sine og demonstrere. Istedenfor å la dem ta en lang busstur hjem.

- Det er helt unødvendig å skulle bruke så lang tid og dette kan vi ikke akseptere, sier leder ved foreldrenes arbeidsutvalgt (FAU) ved Nordskag oppvekstsenter, Gerard Rooker til lokalavisa Hitra-Frøya under demonstrasjonen.

Fikk beskjeden rett før ”skolestart”

AtB-bussen kjører nå ruten: Nabeita-Flatval-Avløs-Nordskaget-Krutvik-Titran på vei hjem til skolen, som tar circa 2,5 timer.

- Denne bussruten fikk vi presentert på fredag rett før elevene skulle begynne på skolen i dag. Vi ble forsikret at elevene ikke måtte sitte unødvendig lenge på bussen, men det kan ikke sies å være oppfylt med denne løsningen, mener Rooker.

I en pressemelding påpeker foreldreutvalget at Nordskag-elevene måtte vente i flere måneder på skyss til svømmebasseng/gymsal i fjor etter sommerferien.

FAU roser samtidig innsatsen til de ansatte ved både Nordskaget og Nabeita oppvekstsenter for å lagt ned mye arbeid i denne utfordringen.

- Uakseptabelt [M1]

Frøya-ordfører Berit Flåmo og skolesjef Roger Fredheim var ikke varslet om dagens aksjon og sier de gjerne ville møtt foreldrene på Nabeita i dag.

- Jeg synes det er kjempebra at de sier ifra om sin misnøye, for den deler jeg fullstendig. Det er helt uakseptabelt med en slik rute og det føyer seg dessverre inn i rekken med uheldige hendelser fra AtB, forteller Flåmo og får støtte fra skolesjefen.

- Jeg fikk selv beskjeden på fredag og videreformidlet den til skolen og foreldrene. AtB har hatt tre måneder på seg for å få fram et slikt forslag og nå må vi se på hvilke andre løsninger vi har tilgjengelig. Vi kommer til å jobbe intensivt med dette framover, lover Fredheim.

- Hva slags løsninger kan det være?

- Vi har en fungerende taxinæring her, så det kan være et alternativ, men jeg sier ikke at det blir det nå. Det er en kjempeutfordring fordi det er strenge krav til hvem som kan kjøre skoleelever i forhold til sikkerhet. Det vi har fått til svar fra AtB så langt er at de ikke har nok mannskap til å få til en bra nok løsning, svarer skolesjefen.

- Hvem skal ta regningen for en ny transportløsning?

- Det får vi ta med AtB. Men vi må få på plass en ny løsning og det raskt, slår Fredheim fast.

- Hva slags ansvar tar kommunen på seg i forhold til situasjonen som har oppstått?

- Kritikken er helt klart berettiget, så den må vi bare ta til oss og gjøre noe med, sier skolesjefen.

- Har for få busser og menn

Lokalavisa Hitra –Frøya tok også kontakt med AtB som står for transporten, for å høre hva de har å si til kritikken.

- Vi fikk beskjeden om ruten litt for sent dessverre. Vi satte opp en rute nå, så elevene skulle komme seg til skolen, men vi har full forståelse for at folk reagerer på en rute på 2,5 timer. Det er alt for lenge og vi jobber med en løsning med Boreal nå, som står for mannskap og busser, sier Kommunikasjons- og markedssjef i AtB, Grethe Opsal.

- Er problemet at dere har for få busser og menn tilgjengelig?

- Det er riktig at vi mangler både buss og sjåfør, men det skal vi prøve å løse.

- Når kan en løsning være på plass?

- Det er vanskelig å svare på, men så fort om mulig.

- Fikk sen beskjed

- Skolesjefen på Frøya, Roger Fredheim, sier at dere har hatt tre måneder på dere for å få i stand ruten. Når fikk dere beskjed?

- Den fikk vi i oktober, da det ble klart at Nordskaget skulle flyttes til Nabeita, så tiden har vært litt knapp dessverre. Men det viktigste nå, er at vi får en løsning på plass så fort som mulig i samarbeid med kommunen og Boreal.

- Frøyaordfører Berit Flåmo mener dette føyer seg inn i rekken med uheldige episoder fra AtB. Hva tenker du om denne kritikken?

- Jeg synes det er beklagelig at hun føler det slik. Vi prøver alltid å få til et så bra tilbud som mulig innenfor de rammene vi har. Det vil vi fortsette med, selv om det har vært noen oppstartsproblemer, forsikrer Opsal.