Kommunelege Leif Langdahl, enhetsleder Esther Aune, og helsekoordinator Merete Darell, møtte daglig leder Roger Aamo.

Tilsynet fant mye positivt, blant annet godt internkontrollsystem og HMS-plan. Det finnes aktivitetsansvarlig for voksne og informasjonsansvarlig. Det er beboerråd på mottaket, beboerne vasker egne rom og fellesrom, og det er en av de ansatte som har ansvar for renhold og hygiene. Det er bygget gjerde ut mot sjøen som er viktig for barnas sikkerhet. Alle har WC og dusj på egne rom.

Men tilsynet fant også flere avvik, det vil si brudd på lov eller forskrift.

Tilsynet mener at det var et brudd på folkehelseloven og forskrift om miljørettet helsevern, at asylmottaket ikke hadde varslet kommunen før oppstart av asylmottaket, og at de ikke hadde varslet fra om utvidelse.

Skal ha trygge lekearealer

Det andre avviket var at det ikke finnes utelekeplass for de mange barna.

- Det var et låst lekerom/datarom med noen leker – den såkalte barnebasen. Det er for tiden 20 barn ved mottaket og disse som er under skolepliktig alder har ingen plass å leke i , hverken inne eller ute, skriver tilsynet, som mener det er et brudd på forskrift om miljørettet helsevern.

I følge UDIs eget rundskriv; ”Krav til innkvarteringstilbud i ordinære mottak”, skal mottaket; ”ha trygge innen- og utendørs lekearealer for barn og tilstrekkelig plass innendørs til barns lek og fritidssysler”.

Der står det også at asylmottaket selv skal sørge for: ”utstyr til barnebase og barns og ungdoms lek og fritidsaktiviteter”.

Holdt på å koke over

Lokalavisa skrev allerede i januar om at asylmottaket ikke hadde lekearealer til barna.

- I mitt hode skal det være innendørs lekeareal med leker, og utendørs lekeplass med utstyr på plass. Det har jeg etterspurt når jeg har vært på besøk. Folk har vært der med leker til ungene, men det er ikke en gang en reol der ungene kan sette i fra seg leker. At asylmottaket forventer at frivilligheten skal sørge for ting de selv får betalt for, får meg nesten til å koke over, sa Eldbjørg Broholm, daglig leder ved Hitra Frivilligsentral. Hun er også varaordfører for Arbeiderpartiet.

- Jeg har ikke lest tilsynsrapporten ennå. Men etter det jeg forstår er det ennå ikke kommet på plass lekeareal ute eller inne. Det er nesten 60 unger der med stort og smått, og jeg savner at mottaket tar det ansvaret de har. Når skal de legge til rette for at folk skal bo der i kanskje to tre år. Når de skal bo der så lenge, er det viktig med faste rutiner og gode systemer, slik at de kan få en trygg og god hverdagssituasjon. Da er også lekearealer veldig viktig. Vi vet selv hvilke krav vi har til lekearealer for våre egne unger, mener Broholm.

Ingen kommentar foreløpig

Det ble også funnet avvik i forhold til regelverket om måling av radon.

- I følge WHO er radon den viktigste årsaken til utvikling av lungekreft etter røyking. Det er ikke foretatt radonmålinger på eiendommen, skriver tilsynet.

Roger Aamo, daglig leder ved asylmottaket, ønsker ikke å kommentere tilsynsrapporten i denne omgang.

- Jeg har bedt om et møte med tilsynsansvarlig. Jeg har ingen ytterligere kommentar før dette møtet er gjennomført, skriver han i en SMS til lokalavisa.

UDI: Forventer lekeareal snarest

Vi spurte hva UDI mener om at det ikke er lekearealer ute og inne, etter drøyt fire måneder med drift.

- Alle asylmottak hvor der bor barn skal ha lekeareal ute og inne. Det er beklagelig at Hitra statlige mottak ikke har fått på plass lekearealene etter fire måneders drift. Mottaket har nå fått pålegg fra kommunen om at dette blir utbedret, og vi forventer at dette blir gjort snarest, svarer Rune Vordahl, regiondirektør UDI Midt-Norge.

- Hvordan vil UDI følge opp de manglende lekearealene?

-UDI følger opp mottaket gjennom vår kontraktsoppføling. Om det ved tilsyn ikke er på plass i henhold til våre krav vil det bli gitt pålegg på det fra UDIs side, svarer Vordahl.

928 28 154 lars.otto.eide@hitra-froya.no