Lokalavisa skrev tidligere i år om Myas omplassering for pusehjerter, som hadde vært på Frøya og Hitra for å fange inn hjemløse katter, for stell og kastrering.

Da fanget de inn 12 voksne katter og fire unger, men det var mange igjen som de ikke rakk å fange inn.

- Vi er helt sjokkerte, men det virker som ingen tar tak i problemet, sa Sunniva Fosse i Myas omplassering for pusehjerter, som langt fra var ferdig med Frøya.

Nå har de vært tilbake til Frøya igjen, etter å ha fått mange meldinger fra folk som har sett hjemløse katter.

Skadde og syke katter

- Det er observert både skadde drektige, kattunger, syke katter og voksne som bare går hvileløst ute, uten at noen har mulighet til å hjelpe dem. Det er kaldt ute nå, og begrenset med mat - noe som er bakgrunnen til at vi haster tilbake for å bistå, skriver de på sin facebook-side.

Etter et par dager på Frøya i forrige uke, skriver de at det er ville tilstander på Frøya.

- Vi ser haug på haug med katter, vi trenger fosterhjem. Akkurat nå i skrivende stund trenger vi sårt fosterhjem til tre mødre med hvert sitt kull.

- Det er helt vilt - folk som har rapportert til oss har meldt inn hundrevis av hjemløse katter som går på Frøya og Hitra. Dette kan bli et velferdsproblem, da de går i søpla til folk for å finne mat, dobesøk i sandkasser, og flere av kattene som er observert er syke, forteller Fosse til lokalavisa.

De klarte bare å fange inn ni voksne katter denne gangen, men hun har alliert seg med lokale krefter, som røkter katte-fellene og sørger for at kattene bli sendt til dyreklinikk på Støren.

(Saken fortsetter under bildet)

Sender kattene til veterinær

- Der får de helsesjekk, og blir kastrert og ID-merket. Det er mye sykdom på kattene. De er opprinnelig ørkendyr og er ikke tilpasset norske forhold. Vi oppdager stadig flere katter med katte-HIV, og diverse andre sykdommer som øremidd, lus og innvollsorm. Flere katter har også manglet øretipper på grunn av frostskader, forteller Fosse.

Hun har følgende oppfordring til folk som har katt, eller skal skaffe seg katt.

- Kastrer katten, og ID-merk den med chip. Og ikke slipp ut kattungen før den er over ett år. Kattunger har ikke retningssans, og så får de løpetid, og da vandrer de. Det er opphavet til koloniene med katter, som kan utvikle seg fra en hannkatt og en hunnkatt, til over hundre katter på ett år, mener Fosse.

Hun har også hørt om dyreplageri.

- Folk har fortalt om katter som har fått hogget av både hode og hale. Det er en katt med avhogd hale som går i området rundt YX-stasjonen, som vi har prøvd å finne. Den ønsker vi tips om, sier Fosse.

Hun oppfordrer folk til å melde fra om de ser husløse katter, eller katter som er skadd.

- Folk har en plikt til å hjelpe eller varsle fra når dyr er i nød. Da kan de si fra til Mattilsynet, eller det nye dyrepolitiet i Sør-Trøndelag.