Da Knut Eidsvaag starta for seg selv i 1994, skaffa han seg en kranbil for å kunne ta oppdrag for byggebransjen, i tillegg til oppdragene han hadde med frakt av laksefôr.

Løftekapasiteten på lastebilkraner benevnes i tonnmeter, som skal fortelle hvor mye den kan løfte per meter. Mens krana på den første bilen var på 14 tonnmeter, er den som Eidsvaag kjøpte i år på hele 150 tonnmeter. Helt utstrekt er krana 32 meter, og selv da kan den løfte 1100 kilo. Den er nå er i ferd med løfte på plass en vegg til leilighetene som kommer opp i boligfeltet Djupmyra på Hammarvika.

Setter på plass ferdige husvegger

- Dette er noe helt annet en den krana jeg betjente før, sier kranbilfører Arturas Verikas når veggen er kommet på plass, og arbeidslaget gjør seg klar til å få på plass neste element.

Kranbilfører Arturas Verikas kan håndtere langt større elementer med den nye krana.

- Byggenæringa er ikke som før, da man slo opp en to-tom-fire. Nå kommer det ferdige vegger, og elementene blir bare tyngre og tyngre. Man kan ikke sette opp noe av dette med hendene, sier Knut Eidsvaag, eier og daglig leder av Eidsvaag Kran og Transportservice.

Startet med laksefor

Mens hans bror Per bygget opp rederiet Eidsvaag AS basert på fôrfrakt, holdt Knut seg på landjorda. Da han starta opp sitt eget i 92, var det fôrfrakt for Biomar som var hovedoppdraget. Nå har han syv kranbiler og en budbil, og selv om han fortsatt kan få i oppdrag å frakte noen lass med laksefôr, er spekteret med oppdrag langt bredere. Og lastene er tyngre.

- Alt blir større og tyngre, sier Knut Eidsvaag.

Han nevner oppdrettsnøtene som eksempel.

- Ei not i dag er så stor at du bare så vidt får den opp i en konteiner, sier han.

Eier og daglig leder i Eidsvaag Kran og Transportservice, Knut Eidsvaag.

Betjener fortsatt havbruket

En av hans største oppdragsgivere er Aqualine, og det er en vesentlig grunn til at firmaet nå har flyttet inn på Nordhammarvika næringspark, hvor Aqualine er i ferd med å flytte sin hovedproduksjon. Ved siden av nøter transporterer Eidsvaag alt av fortøyningsutstyr til merdene. Og selv om de også kjører for byggebransjen, er firmaet i høyeste grad en del av servicenæringa til havbruket.

- Hadde det det ikke vært for havbruket, ville jeg hatt en halv lastebil, sier Knut Eidsvaag.

Firmaet har i løpet av 2016 tatt større investeringer enn noen gang før. Ved siden av den store kranbilen som ble kjøpt brukt til 2,5 millioner, har firmaet investert i en nybil til tre millioner, og ikke minst: kjøpt 15 måls tomt i næringsparken hvor de blant annet har satt opp lagerbygg, som leies ut til Eidsvaag AS og Praxair (tidligere Jara).

Eidsvaag Kran og Transportservice omsatte i 2015 for 10,9 millioner kroner, og har nå syv ansatte.

951 64 597 Trond.Hammervik@hitra-froya.no