- Det er ubehagelig, men vi føler det er vår plikt å stille spørsmål rundt en såpass omfattende sak.

Det skriver Høyres to kommunestyrerepresentanter Martin Nilsen og Remy André Strømskag i et firesiders brev til administrasjonen i Frøya kommune og sine politiker-kolleger. Her lister de opp en rekke kritiske punkter rundt både framdriftshastighet og faglige vurderinger bak vedtaket om å bygge fotballhallen.

Nilsen og Strømskag frykter vedtaket om bygging av innendørs fotballbane på Sistranda blir basert på spinkelt faglig og økonomisk grunnlag, og frykter at et eventuelt underskudd på drifta vil ramme kommunens andre oppgaver innen for eksempel helsevesenet og skolen.

- Vi vil ikke være en surmulende festbrems når det gjelder bygging av fotballhall på Frøya, men vi føler det er vår plikt å stille spørsmål rundt en såpass omfattende sak, skriver de to.

- På hvilket grunnlag kan man si at idretten ønsker seg 11-erhall?

I brevet, med 16 konkrete punkter de ønsker svar på, etterspørres det blant annet ryggdekning for påstanden om at idretten ønsker seg en slik hall.

- Alle idrettslag i Frøya kommune er medlemmer i Frøya Idrettsråd. Det finnes, oss bekjent, ikke en eneste uttalelse fra eller et vedtak i Frøya Idrettsråd om at idrettslagene ønsker bygging av en 11`er hall. F​ra politisk ledelse og administrasjonen i Frøya kommune uttales det på bred front at det er idretten på Frøya som vil ha en 11`er hall. På hvilket grunnlag kan man da si det? spør de to.

Høyre-representantene etterspør sannsynlighetsberegninger for at inntektsanslagene er riktige, og skriver i brevet at de tror anslag for både inntekter og utgifter er skrevet med en for "optimistisk penn".

- Oppriktig bekymret

- Vi er oppriktig bekymret for at kommunens administrasjon har vært noe optimistiske i forhold til hvilke inntekter Frøya Storhall AS kan generere, samt at det er viktige kostnadsposter som er utelatt fra driftsbudsjettet som er forelagt kommunens politikere, skriver politikerne og bruker et eksempel fra driftsbudsjettet for å illustrere sitt poeng:

- I driftsbudsjettet finner vi èn 60%­stilling på renhold. Frøyahallen driftes i dag, før utbyggingen av basishallen og ombygginger, med 3,5 årsverk. H​vor sannsynlig er det at man klarer å drifte en hall med areal på over 10.000m2 med 0,6 årsverk?

- Hvordan påvirkes andre tilbud?

Nilsen og Strømskag etterspør også en en vurdering av sannsynligheten for at Frøya Storhall ikke får de spillemidlene det budsjetteres med. De spør også om det er gjort en beregning på inntektstap hos andre tilbud i Frøya, så som kulturhuset og flerbrukshallen, dersom fotballhallen blir mye brukt til utleievirksomhet.

Sist uke bekreftet rådmannen at Salmar har formelt sagt fra om at de dekker halvparten av de 32 millioner kronene som skal hentes inn fra næringslivet. Et andre firma skal også være nær en signering av sitt støttebeløp.