Det er klart at Guri Kunna videregående får et nytt utdanningstilbud fra og med neste høst.

Naturbruk med realfagsfordypning skal tilbys som et treårig løp som de to første årene har de samme yrkesfaglige programfagene som det vanlige naturbruk-tilbudet på Frøya. Det tredje året får elevene gjennomført de siste fagene for å få studiekompetanse sammen med realfag som skal gis på skolested Hitra.

Det som skiller dette fra tilbudet om å ta påbygning etter to år med yrkesfag, er at elevene får tatt realfagene som kreves for opptak til en del havbruksrelaterte studier.

Elevene får derfor realfag allerede i dette studiet på førsteåret. De kan etter to år velge om de tar det tredje året eller går ut i lære.

- De vil ikke ha like mye praksis som de som tar vanlig naturbruk og akvakultur, men i stedet få mer realfags-teori. Realfagene spres ut over alle de tre årene, forklarer fagleder Martin Sæther.

- Dette er en mulighet som har blitt etterspurt, både fra næringslivet og fra elever. Og jeg tror det blir attraktivt. Senest i dag hadde jeg telefon fra en far i Trondheim som spurte om nettopp muligheten for et slikt løp,  sier rektor Espen Arntsberg.

Naturbruk har allerede en stor prosent elever som ikke kommer fra øyregionen. Rektor ser for seg at det nye tilbudet også vil dra elever fra et større omland. Guri Kunna vil være eneste videregåendeskole som tilbyr dette i Midt-Norge.

Etter tre år på naturbruk med realfagsfordypning kan elevene søke seg til høyskoler og universiteter. Og de vil da samtidig ha opparbeidet seg en yrkesfaglig bakgrunn hvis de ønsker å ta studier innen f.eks fiskehelse eller akvakultur.

Sæther og Arntsberg påpeker at det er omorganiseringen av tilbudene ved Guri Kunna som har åpnet opp for at de nå kan tilby et slikt utdanningsløp.

- Det ble mye støy rundt omorganiseringen. Men det som kommer ut av det er at vi kan gi flere og mer spennende tilbud, da vi får en mer robust studiespesialisering, sier Espen Arntsberg.

Det er ennå ikke klart hvor mange elever som vil kunne få dette tilbudet.

- Vi ser for oss 10-12 elever i første omgang. Men det er klart: får vi 20 kvalifiserte søkere så må vi se på om vi kan gi alle en plass, sier Martin Sæther.