Før jul møttes ordførere og rådmenn på Hitra og Frøya, for å diskutere felles kommunale utfordringer og samarbeid.

I følge ordfører Ole Haugen, som orienterte om møtet i tirsdagens formannskapsmøte, er hovedutfordringene at mange utenforstående oppfatter Hitra og Frøya som for små, hver for seg og som samarbeider dårlig. Og at de pågående strukturendringene i fylke og kommuner gjør det vanskeligere å bli hørt.

Da var det blant annet samarbeid om å få til blant annet bedre hurtigbåttilbud, sykehustjenester, fergeforbindelse, bredbånd, veibygging og felles turistsatsing.

For å møte dette ble det luftet om Samarbeidsforumet for Frøya, Hitra og Snillfjord, som ble startet i 200 og nedlagt i 2009, skulle reetableres. Det foreslås også å krympe forumet ned til ordførere, rådmenn og en representant for opposisjonen.

Vil starte med nye kort

Resten av formannskapet mente det var på høy tid at samarbeidsforumet ble gjenopplivet.

-  Jeg tror at det er veldig nyttig å krympe det litt, eller vil det bli brukt for lang tid på meningsutvekslinger. Jeg har tro på at vi må samle oss for å bli hørt, og at vi kan samarbeide selv om vi ikke slår oss sammen, mente Lars P. Hammerstad(Sp).

- Å snakke sammen er løsningen på veldig mye. Derfor hilser jeg samarbeidsforumet velkommen tilbake. Sammensetningen høres fornuftig ut for meg. Jeg håper det ikke blir et høflighetsfrase-forum. Det kan godt være høyt under taket, og at man kan være forberedt på at det kan gå ei kule varmt. Jeg tror at vi i en innledende fase bør få ut en del gammelt grums som eksisterer mellom oss og frøyværingene, mente Dag Willmann(H).

- Jeg har ikke hørt at kommunalministeren(Jan Tore Sanner(H),journ.anm) har sagt noe om oss ennå, repliserte Willmann.

- Jeg støtter det fullt ut. Vi kan starte med nye kort, og begynne å spille rent spill. Vi må samtidig ha for øye at verken fylkesmann eller kommunalminister ser med blide øyne på at vi ikke vil slå oss sammen. Hva blir resultatet når Sanner og co. Begynner å bruke sverdet. Da hjelper det lite med et samarbeidsforum. Da er det mye annet som må legges til rette, mente Per Ervik(PP).

Felles front

- Jeg støtter intensjonen, og ser at temaene er veldig aktuelle. Og ikke minst når vi må stå sammen og fronte noe utenfor øyregionen. Men om vi blir internt vet jeg ikke, men man begynne en plass. Det handler om å være ærlige og oppriktige, og stå i lag når vi møter andre. Og jeg er enig med Per om at selv om kommunalministeren ikke snakker, så har vi en anelse om hva han mener, sa varaordfører Eldbjørg Broholm(Ap).

- Da oppfatter jeg det som at dere er positive til reetablering av samarbeidsforumet . Jeg utfordrer da opposisjonen på at dere melder tydelig i fra hvem som skal være opposisjonens representant. Dere har to veldig ulike meninger om kommunesammenslåing, sa Haugen, med henvisning til Dag Willmann og Per Ervik, som er henholdsvis for og i mot kommunesammenslåing.