Sommeravslutninga for miljøagentene var tur med en av Nattseilernes notgavlbåter fra Hop-sjøbrygga. Høstens første aktivitet ble også ved og på sjøen. En gjeng med elleve spente unger og to voksne møtte opp i Fillan havn sist fredag for å komme ombord i redningsskøyta Horn Flyer.

Vi ble møtt av et mannskap på tre kjekke og spreke mannfolk, Werner Huse, Christoffer Gården og Jonas Dahlén. Ikledd miljø-agentenes oransje redningsvester toget vi ombord og fikk først omvisning på skøyta og informasjon om sjøvett og arbeidet på båten. Ungene fulgte nøye med, og det var flott å høre hvor engasjerte, gode og konstruktive spørsmål de stilte.

e

Imponerende syn

Ei redningsskøyte er et imponerende syn, både fra utsida og fra innsida. Dyr i innkjøp og drift er den også, og delvis avhengig av frivillige pengegaver og loddsalg. Herved slår vi et slag for å kjøpe lodd i Redningsselskapets lotteri når sjansen byr seg. For oss som bor her ved kysten, er det en stor trygghet i å vite at Horn Flyer er stasjonert på Fillan og kan hjelpe oss hvis vi kommer i en nødsituasjon på havet. Hittil i år har denne skøyta vært ute på 150 oppdrag.

Under dekk var det en ganske stor salong, et lite kjøkken, dusj og toalett, teknisk rom og maskinrom. Overalt hersket det imponerende orden og system. Ungene la faktisk merke til det av seg selv. På spørsmål vedgikk de glatt at det ikke var like ryddig på deres egne rom...

Redningsøvelse

Neste punkt på programmet var en realistisk redningsøvelse. Vi fikk bl.a. se hvordan de kunne skyte ut en redningsline på 30 meter. Dessuten demonstrerte de redning av person i sjøen både ved hjelp av line og med vannscooter. Mannskap på redningsskøyter må være godt trent, ha stadige øvelser og årlige tester av fysikken. Dykking må de også beherske og de må ha utdanning i å føre skøyta, behandle og vedlikeholde maskinen, bruke avansert redningsutstyr og gi førstehjelp og helt sikkert mye annet. Så da undertegnede fikk tilbud om å ta på seg overlevelsesdrakt og «hoppe til sjøs» for å bli reddet, var hun aldri i tvil, på tross av livslang vannskrekk. Tryggere sted å ramle i sjøen enn ved ei redningsskøyte med fullbefarent mannskap, kan ikke finnes! Flere av ungene var veldig misunnelige, særlig da jeg ble «reddet» av vannscooteren og fikk henge etter den inn til land.

e

Ut på fjorden

Så fulgte en tur ut på fjorden. Gruppa måtte deles i to, da maks antall barn kan være 10. Instrumentpanelet i styrehuset minner om cockpiten i et fly med knotter og knapper, hendler, spaker og lamper både foran og i taket. Det ble en artig kjøretur der vi fikk demonstrert fart, heving og senking av båten i vannflata, skarpe svinger og skikkelig slagside. Vannkanonen ble satt på. Strålen har så stor rekkevidde at den kan slukke branner i hytter ved sjøen.

Kan du nødnummeret til sjøs? Miljøagentene kan det nå. Det er 120. Husk det!

Regnskogen

Lederen for Naturvernforbundet og Miljøagentene Hitra og Frøya, Dagrun Beate Skarsvåg, informerte om regnskogen da vi kom i land. Regnskogen er avgjørende for klodens klima, for vår felles framtid og for 260 millioner mennesker som har regnskogen som sitt hjem. Verdens regnskoger er under et voldsomt press og hvert minutt forsvinner store områder - for alltid.. Årets TV-aksjon samler inn penger til Regnskogfondet. Agentene våre var ivrige til å melde seg på både for å henge opp plakater og for å gå med bøsser 18. oktober.

e

Søppelplukking

Siste post på miljøagentenes plan denne dagen, var søppelplukking. Pga av regnværet måtte vi holde oss til området rundt havna på Fillan. Det så ut som det ryddes jevnt der, for det var slett ikke mye søppel å finne denne dagen. Flott det!

Miljøagentene som var med på denne turen heter Jan Eivind, Fredrik, Signe, Karl, Hannah, Jesper, Sigurd, Tiril, Kjell Emil, Amalie og Elise. En super gjeng som koste seg sammen og som vi voksne er glade og stolte over å ha med oss.

Takk til dere og takk til gutta på Horn Flyer!

Tekst: Rita Hovde

Bilder: Dagrun Beate Skarsvåg og Rita Hovde