Det forteller Inger Johanne Christensen, utdanningsdirektør i Sør-Trøndelag fylkeskommune, til Hitra-Frøya.

- Søkningen fra nordmøre kommer litt overraskende, sier hun.

Friere skolevalg

Christensen forteller at fra skoleåret 2017 – 2018 gjelder reglene om friere skolevalg. Det betyr at man er garantert automatisk betaling fra hjemfylket dersom eleven tas inn til ledig plass. Elever fra andre fylker skal tas inn etter søkere fra skolefylket.

- Unntaket fra denne regelen er prioriterte gjesteelever (dvs at hjemfylket avtaler kjøp av skoleplass). Elevene konkurrerer da, basert på karakterer, på like vilkår med skolefylkets søkere. Denne ordningen skal ikke være til hinder for at søkere fra skolefylket får oppfylt sin opplæringsrett, dvs det må være nok plasser på Vg1 eller Vg2 eller Vg3 for søkere fra skolefylket . Avtaler om kjøp og salg av plasser mellom fylkene vil fremdeles kunne benyttes. Men det må fremdeles være plasser nok til søkere fra skolefylket, forteller Christensen til lokalavisa.

Overraskende

Hun forteller også at det er planlagt 40 plasser på VG1 naturbruk neste skoleår som skal deles i fire klasser med ti i hver klasse.

- Mye fordi "Fru Inger" (skolebåten) har godkjenning for 12 om bord (10 elever + lærer + båtfører). Hvis kapasiteten skal utvides, må det opprettes en klasse ekstra og skolens største utfordring vil være å skaffe kvalifiserte lærere, sier Christensen.

Ifølge en oversikt fra Sør-Trøndelag fylkeskommune har det de siste fire skoleårene kun vært én søker fra Møre og Romsdal med såkalt ungdomsrett og vedkommende var fra Smøla.

- Som oversikten over søkere viser, kommer søkningen til naturbruk fra ungdommer i Møre og Romsdal noe overraskende, sier Christensen.

- Gledelig stor søking

Samtidig er det en stor søkning på linja naturbruk på Guri Kunna vgs. foran neste skoleår.

- Det er en gledelig stor søking til naturbruk på Guri Kunna, men fylkeskommunen har også ansvar for at skolen skal kunne opprettholde en bredde i tilbudet. Det betyr at dersom det er stor oversøking til enkelte tilbud (naturbruk), må kapasitet settes lavere enn antall søkere for å kunne fylle opp på andre tilbud som er etterspurt i næringslivet. Antall læreplasser og formidlede ungdommer vil også være et viktig kriterium når antallet elevplasser skal fastsettes. Situasjonen pr i dag, er at det ikke er ledige plasser på naturbruk, sier Christensen.

- Smøla/Aure-elevene viser til at Guri Kunna var på besøk på deres utdanningsmesse for å reklamere for tilbudet på Frøya?

- Vi har mange små videregående skoler i distrikts-Norge, så også på Hemne og Guri Kunna. En skole vil alltid ønske seg flere søkere for å oppnå stabile tilbud og gode fagmiljø. Selv om en skole «reklamerer» for sine tilbud, er det ikke en garanti for at søkeren får plass.

72 44 04 00 post@hitra-froya,no