I raskt tempo skifter plutselig spillet retning.

Donatas Skeivalas dribler av seg en motstander, deretter en til, før han hopper og setter et imponerende presist skudd i basketballkurven.

-Syntes du spillet gikk hurtig unna? smiler en lettere andpusten spiller og basketballeder i Frøya IL, Justinas Burba.

- Dette er bare trening. Du skal se når vi spiller kamp, da blir det skikkelig tempo!

Trent basket i mange år

Denne søndagen er de åtte spillere samlet til basketballtrening i Frøyahallen.

Ikke så mange, i følge Justinas Burba, som forteller at de kan være opp mot seksten stykker.

Samtlige av spillerne på laget kommer i fra Litauen.

- På Frøya har det vært en fast gjeng litauere som har møttes i seks-syv år for å spille basket sammen, men bare for moro skyld.

Nå tenker de derimot å ta det hele et skritt videre.

- I høst ble vi en del av Frøya IL og til neste år ønsker vi å spille seriekamper i Frøyahallen.

Samtlige av spillerne på basketlaget kommer i fra Litauen, hvor basket er sport nr én.

Populært i Litauen

Basketball er en av de mest populære sportene i verden, og det er helt klart sport nummer én i Litauen, smiler Justinas Burba.

- Litauere spiller basket fra de er barn av, og alle har ei basketballkurv utenfor husene sine.

Derfor er det heller ikke så rart at Litauens herrelandslag, er et av de aller beste basketlandslagene i verden.

I følge Burba er de det nest-beste landslaget på FIBA-rankingen etter Spania i Europa, og de er ranket som tredje beste i verden, hvor USA topper listen.

Litauere på Frøya, har trent basket sammen i mange år. Nytt fra i høst er at de har blitt en del av Frøya IL og satser mot seriespill neste år.

Underholdende og målrikt

En kombinasjon av hurtig spill, raske bevegelser og mange mål, gjør basketball til en morsom sport. Både å drive med og se på.

- I en basketballkamp kan det bli omtrent 100 poeng til hvert av lagene, forklarer basketballederen og i følge Justinas, er det ikke en vanskelig sport å lære seg.

- Det er noen krav man må forholde seg til, men det lærer vi bort til de som er interesserte i å spille basketball med oss.

Ønsker flere spillere

For basketballlaget er tydelig på at de gjerne ønsker seg enda flere spillere.

- Vi ønsker oss nye spillere i fra både Frøya og Hitra og i fra andre nasjonaliteter som bor her i øyregionen. Alle er velkomne til å spille basket med oss.

Og det er spesielt en ting laget kunne tenkt seg, i forhold til eventuelle nye spillere.

-  Det er en klar fordel å ha høye spillere på basketlaget, som har et overblikk på spillet. Og med høy, da mener jeg gjerne de som er over to meter. Vi har ikke såpass lange spillere i spillerstallen i dag, men det skulle vi gjerne hatt,  smiler Burba lurt.

Basketballeder og spiller, Justinas Burba.

Treningsvilje

Det står ikke på treningsviljen til disse karene, laget trener flere ganger i uka.

Basketlaget har elleve faste spillere og de fleste kommer på søndagstreningene. Siden mange av dem jobber hos Salmar, har de kveldsskift på ukedagene, føyer Justinas til.

I tillegg trener de på tirsdager og torsdager, enten i Frøyahallen eller i gymsalen til tidligere Frøya videregående skole.

Laget vurderer også å få til treninger på onsdagene, for å bli enda mer samspilte fram mot seriespillet høsten 2016.

For da skal de i dyst mot andre lag i Midt-Norge, blant annet finnes det basketlag på Orkanger og flere i Trondheim.

- Vi prøvde å få til seriespill for fire år siden også, men det gikk dessverre ikke. Nå prøver vi igjen, sier en optimistisk basketballeder.

I følge basketlaget, er ikke dette en vanskelig sport å lære seg.- Det er noen krav man må forholde seg til, men det lærer vi bort til de som er interesserte i å spille basketball med oss.

Planer om IG-deltakelse

For fire år siden deltok Frøya også med et basketballag under øylekene på Isle of Wight. De møtte tøff motstand, men høstet også mye erfaring.

Dessverre ble det for dyrt for laget å delta i øylekene som var på Jersey nå i sommer, men Justinas forteller at de har planer om å kunne stille med lag til Island Games Gotland 2017.

- Siden det da er i Sverige kan det være mer realistisk for oss å stille med lag der. Da har vi også fått oss mer kamptrening enn forrige gang vi var med.

Ønsker å se laget i aksjon

Om ikke lenge blir det lagt til rette for basketballkamper i Frøyahallen.

Banen i hallen er allerede markert opp riktig i forhold til seriespill. Og på nyåret kommer det på plass nye basketballkurver til en verdi av 60 000 kroner, sponset av lokalt næringsliv.

- Kurvene kan senkes ned i fra taket, og de gleder vi oss til å ta i bruk, sier Justinas og peker ut hvor kurvene skal henge.

Han håper og tror det vil komme en god del publikummere å se kampene deres til neste år.

- Det bor blant annet 300-400 litauere i øyregionen og flere har gitt uttrykk for at de ønsker å støtte oss og se oss i aksjon når den tid kommer.

Basketball er også en svært populær sport i Polen, Spania og Estland, hvor det også spilles basketball på høyt nivå.

- Disse nasjonalitetene er også godt representerte her, så det kan nok være flere arbeidsinnvandrerne fra ulike land, som kan ha interesse av å komme på våre kamper.

Justinas Bruba forteller at det er er et godt lag de har her på Frøya, og at to av spillerne, har spilt i den nest høyeste divisjonen i basketligaen i Litauen.

- Nå håper vi at basketballmiljøet og interessen for sporten vår, øker her i øyregionen i tiden framover.

De har et godt lag og to av spillerne har spilt i den nest høyeste divisjonen i basketligaen i Litauen, forteller Burba. Nå håper de interessen for sporten deres øker i øyregionen i tiden framover.

Ønsker å starte basketlag for barn og unge

Justinas Burba og lederen i Frøya IL, Roger Fredheim, satte tidligere i høst i gang rekrutteringen til et basketballtilbud for barn og unge på Frøya.

Et bredt aktivitetstilbud

Det er to grunner til at Frøya IL ønsker å starte en basketgruppe for barn  fra ti år og opp til ungdom i alderen 18-19 år, forklarer lederen i Frøya IL, Roger Fredheim.

- For det første er Frøya IL en klubb som ønsker å legge til rette for barn og unge, vi vil å gi dem et så bredt aktivitetstilbud som mulig. For det andre har vi et voksentilbud i basketball her på Frøya allerede og de har ønsket  å bli en del av Frøya IL. Vi har gjort et årsmøtevedtak som sier at de som

skal være med i idrettslaget, må legge til rette for lignende tilbud for barn og unge, så dette ligger også til grunn når vi nå prøver å starte opp med basket for den yngre garde.

Det er ikke mange fleridrettslag som driver med basket, men på Frøya bor det en del nye innbyggere, som kommer i fra ulike land hvor basket står sterkt.

- Derfor håper vi at vi skal klare å stable på beina et slikt tilbud, som de kan være interesserte i, sier Fredheim.

Gir ikke opp

Etter møter på skolene, avisoppslag og informasjonsmøter har de dessverre ikke fått den responsen de ønsket, forteller Burba og Fredheim nå.

- Derfor må vi nok erkjenne at det på det nåværende tidspunkt ikke er «marked» for et slikt tilbud. Men vi håper selvfølgelig at det skal gå og gir oss ikke enda. Hvis vi får antallet vi trenger, starter vi opp lag så fort som mulig.

Interesserte kan ta kontakt med Roger Fredheim i  Frøya IL.