Frøy Eiendom skal stå for byggingen av Blått kompetansesenter, som planlegges vis á vis Frøya kultur- og kompetansesenter. Hvis reguleringsplanen blir stadfestet før jul, er man klare for å starte utbyggingen allerede i januar.

Reguleringsplanen for sjønære området, som berører 12 dekar fulldyrka jordbruksareal, har nå vært på høring.

Fire bondeorganisasjoner: Hitra og Frøya bondelag, Hitra og Frøya bonde- og småbrukerlag, Hitra og Frøya villsaulag og Snillfjord, Hitra og Frøya produsentlag,  har gått sammen om en felles uttalelse.

Med henvisning til jordloven protesterer de på Frøya kommunes planer om nedbygging av dyrkamark ved bygging av Blått kompetansesenter.

« Om jordvern må vite i denne saken krever vi nydyrking av et dobbelt så stort areal, og at matjorda fra arealet blir brukt til å produsere mat i framtida. Vi vil også gjøre Frøya kommune oppmerksom på at 70 prosent av fiskeforet er produsert på matjord. Vi er opptatt av å sikre mattilgangen i framtida, det må derfor være en prioritert oppgave å ta vare på de arealene som kan gi oss mat på bordet. Vi oppfordrer derfor politikerne til å følge fjellvettsreglene også når det gjelder nedbygging av matjord; Vend i tide – det er ingen skam å snu!» skriver bondeorganisasjonene.

Også fylkesmannen berører tema i sin uttalelse, og henstiller om at «overskytende matjord primært brukes til jordbruksformål i nærområdene».

Hovedutvalg for forvaltning skal behandle planen denne uka, og går den gjennom der, sendes den til kommunestyret for endelig stadfestelse.