Turlagene på Hitra og Frøya erfarer at turgåere pynter fjelltopper og knauser i øyregionen med det norske flagget. Men etter fotografering, bør flaggene tas ned igjen, mener turlagslederne.

- Det er flott å se det rene, norske flagget i bruk på bilder og turposter. Noen synes kanskje det er hyggelig å komme til en turpost og se at det er pyntet med flagg. Men, Frøya Turlag er av den oppfatning av at flaggene bør tas med hjem igjen etter fotograferingen. Skikken med å la flagg være igjen ved turposten har vært sett i bruk på Hitra. Mange steder er flaggene utslitte og stygge etter å ha vært ute i vær og vind en stund. Turlaget mener derfor denne skikken er uverdig og uriktig bruk av det norske flagget, skriver Frøya Turlags-leder Gunhild Riiber i et innlegg på deres Facebook-gruppe.

Foto: Gunhild Riiber

Oppfordring

- Jeg har sett det på Frøya én gang før, forteller Riiber til lokalavisa.

- Det var på Besselvassheia, Men det er vel rundt ett år siden. Da vi skrev et innlegg om det forrige gang, hørte vi fra Kari Raaket (leder i Hitra Turlag) at dette har skjedd flere ganger på Hitra, forteller hun.

Kari Raaket bekrefter inntrykket.

- Ja, det er ofte at vi ser flagg langs turpostene, spesielt på toppene, sier Kari Raaket. - Mange plasser står de igjen helt til de blir ødelagte og blåser vekk.

Hun forteller at det er blitt funnet flagg på rundt 15-20 forskjellige turposter på Hitra.

- Vi har ingen myndighet til å pålegge noen verken det ene eller det andre, men turlaget håper at vår anmodning blir fulgt. Og vi forstår at tanken bak hos de som har satt igjen flagg, har vært god. Men vi ser noen konsekvenser som ikke er gode. Vis flagget respekt og la det ikke stå ute for vær og vind, oppfordrer Frøya turlag.

- Misbruk av flagget vårt

- For en stund tilbake siden fikk Hitra Turlag beskyldninger om at vi satte ned flagg på toppene. Da gikk jeg ut og sa fra om at det ikke var oss. Vi føler at å sette ned flagg på topper er misbruk av flagget vårt. Vi vil ikke ha noe med det å gjøre, forteller Raaket.

- Jeg håper at folk gjerne tar de med seg når de har vært på disse plassene. Vi vet ikke bakgrunnen eller hvem som setter de ned. Så det er vanskelig å forholde seg til, forteller Raaket videre.

- Det handler først om fremst om kunnskap og respekt for nasjonalflagget vårt, sier Riiber. Vi oppfordrer folk til å ta bilder, men lar man flaggene stå igjen så blir de stygge og slitt. Vi lærer jo barna våre at man skal behandle flagget vårt fint og ikke dra det langs bakken og slikt, forteller Riiber videre.

Gunhild Riiber, Frøya turlag
Kari Raaket, Hitra turlag