Coop Norge har vedtatt en stor fusjoneringsprosess som skal ende opp med ti såkalte kjernelag innen 30. juni 2016. De største lagene i Midt-Norge , de som har mer enn 500 millioner i omsetning, skal slås sammen til et slikt kjernelag. Coop Norge lover bedre betingelser til de lagene som går inn.

Coop Hamarvik er ikke blant de lagene som blir invitert inn i denne første fusjonsrunden. Men prosessen og resultatet vil ha betydning også for de mellomstore og mindre samvirkelagene. Audun Klev skrev i begynnelsen av desember en kronikk som stod på trykk i Trønder-Avisa. Her kritiserte han Coop Norge for å overkjøre demokratiet i kooperasjonen, manglende forankring og manglende realisme i fusjonsplanene. Kronikken ble lest og formidlet landet rundt, noe som førte til stor respons og mange støtteerklæringer fra coop-styrer og ledere både i Nord-Norge og på Sørlandet.

- Vi skal bli hørt

Etter initiativ fra Klev møtes representanter fra de nord- og sør-trønderske samvirkelagene som ikke er tenkt inn i kjernelagene, til et møte i Stjørdal mandag 19. januar.

- Målet er å skape en arena for de lagene som faller utenfor representasjonen på årsmøtet, og at vi skal bli hørt. Coop Norge har alt for dårlig kontakt med lagene, bortsett fra de tyve største, som de derimot har nær kontakt med. Målet er å få Coop til å innse at de må ta en ny runde på dene saken med fusjonering, sier Audun Klev, som ikke er imot strukturendringer i coop-systemet, men som mener planene som er vedtatt satt i verk, både er umulige å gjennomføre, og uønskelige.

- Størst ikke nødvendigvis best

Han påpeker at det langsiktige målet til Coop er å sitte igjen med syv store lag. Klev mener resultatene fra de norske samvirkelagene i seg selv viser at det å være størst ikke nødvendigvis betyr best.

- Vi ser at de tyve største lagene sliter med å oppnå de gode resultatene. Det er nesten sånn at dess større lagene er, dess dårligere er resultatene, sier den daglige lederen i ett av de mindre lagene i systemet. Coop Hamarvik kan vise til gode overskudd de siste årene.

107 små og store lag

Coop har i dag 107 små og store lag rundt om i Norge. Det er de tyve største av disse som inngår i denne første fusjonsprosessen. Det er også disse tyve samvirkelagene som har kontroll i Coop Norges styrende organer.

Øyregionen har i dag tre "uavhengige" samvirkelag: Coop Hamarvik, Coop Mausund og Coop Sørburøy. Butikkene på Sistranda, Nordskaget og Sula er en del av Coop Orkla/Møre, som er planlagt som en del av kjernelaget i Midt-Norge.