- Det er jo ikke først og fremst mot Marine Harvest og Salmar vi konkurrerer, men mot grillpølse og kylling. Sånn sett er vi sammen om å få verden til å spise sunn mat.

Det sier produksjonsdirektør Frode Arntsen i Lerøy Midt om behovet for at forskningsmiljøene, utdanningsinstitusjoner og konkurrerende bedrifter kommer sammen under taket til det kommende Blått kompetansesenter på Sistranda. Lerøy Midt har leid kontorplasser, det samme har en rekke av regionens bedrifter gjort. Onsdag denne uka skal de sette seg ned sammen. Målet er at man skal komme fram til en skisse for hvordan Blått kompetansesenter skal bidra til å stryke den maritime klyngen i regionen.

Arntsen er i tillegg til å ha inngående kjennskap til øyregionens havbruksnæring, også nyvalgt styreleder i Trøndersk Kystkompetanse, som sammen med Sør-Trøndelag fylkeskommune, Gåsø Næringsutviklling AS og opplæringskontorene i Sør-Fosen står ba arbeidsøkta blant leietakerne, samarbeidspartnerne og aktørene i havbruket i regionen.

- Et kraftsenter

- I Lerøy syns vi tankene rundt Blått kompetansesenter er veldig spennende. Å lage et slags kraftsenter for havbruksnæringa i regional og nasjonal sammenheng. Kanskje er det sågar noen internasjonale spinnoffer også etterhvert. Vi har vært positive hele veien, og har tegnet oss som leietaker i bygget, sier Arntsen.

- Hvorfor?

- For å støtte opp om nye, gode ideer og nye satsinger som kan bidra positivt for næringa og miljøet i regionen. Vi håper at på sikt kan det etableres et enda bedre miljø av kompetente folk som skal jobbe i næringa, innenfor ulike yrker i havbruksnæringa. Likens håper vi Blått kompetansesenter kan bli et stort og kraftig miljø med utøvende aktører, forskning og utvikling, høyskole/universitet som gjør at det kan skapes nye ideer, nye og forbedrede driftsmåter, nytt utstyr, ny teknologi, som igjen kan komme Lerøy tilgode.

- Hvordan ser du på at konkurrenter skal inn under samme tak?

Konkurrenter i samme båt

- Jo, vi er konkurrenter, men samtidig i samme båt på mange ting. Problemer som vi eller naboen har, vil fort gå utover oss hvis vi ikke sammen kan finne forbedrede arbeidsmåter. Særlig innenfor biologi og miljø er dette helt avgjørende for næringa for hvis vi skal kunne vokse og bli enda bedre. Dette må vi løse, og det tror jeg vi like gjerne kan gjøre sammen som hver for oss. Så vil konkurransen gå på hvem som klarer å organisere seg best og samtidig evne å ta i bruk den nye teknologien sammen med gode medarbeidere, svarer han.

Arntsen sier han er opptatt av at Blått kompetansesenter ikke bare skal bli en bygning, men også et levende hus.

- Blått kompetansesenter må bli et pulserende miljø hvor ulike aktører møtes og kreerer noe sammen. Hvor bedriftene jobber tett mot havbrukslinja på videregående, med utdanningskonsesjonen og alle mulige andre ting som skjer i forbindelse med dyrking av havet, sier han.

Daglig leder i Trøndersk Kystkompetanse, Nils Jørgen Karlsen, ser fram til workshopen.

- Det er en del personer som bidratt til at vi er kommet så langt som nå. Men fram til nå har ikke næringslivet eller andre organisasjoner vært særlig involvert i prosessene. Derfor er det kjempeviktig at ikke vi andre ikke bare mener og synser om hva næringslivet har behov for, men at vi også direkte spør dem. Hva skal vi prioritere i prosessen videre. Hva slags funksjoner bør vi ha under samme tak, sier Karlsen og ramser opp: Kontakter, finasiering av utviklingtiltak, internasjonalisering, kompetansehveing, kursing, sertifiseringer, felles forskningsprosjekter...

90 prosent utleid

- Men nå er jeg over på synsing igjen. Hovedmålet med onsdagen er å få nærmere klarhet i dette. Møtet vil bli en møteplass, ikke bare for de som har leid seg inn, men også andre aktører som vil bruke senteret aktivit. Huset er jo bare et hus, men det er aktørene som koblet til aktivitetene som er viktig, både med og uten.

- Vi har signert leieavtaler på ca 90 prosent av arealet , forteller Cecilie Bogø i Gåsø Næringsutvikling AS. Havbrukstjenesten AS blir en av de større leietakerne i senteret. Adm. direktør Roger Sørensen sier at målet med Blått kompetansesenter er å kunne skape en klynge for innovasjon og utvikling av de blå næringene.

- At vi har bestilt 20 kontorplasser på Blått kompetansesenter betyr at vi vil satse enda mer. Og jeg er sikkert på å komme inn i et slikt senter vil bety et stort løft for oss som selskap også, sier Roger Sørensen.