Mangelen på gjesteplasser i småbåthavn blir ekstra tydelig på Sistranda nå sommerstid. Ved store arrangementer som Tour de Frøya og Frøyafestivalen ønsker flere å komme sjøveien utover, og også næringslivet i kommunesenteret uttrykker bekymring og frustrasjon over at tilreisende kunder og gjester ikke finner båtplass i kommunesenteret.

- Vi i kommunen er kjent med at det er mangel på båtplasser. Vi kjenner på at det er et problem, og noe vi ønsker å gjøre noe med. Det vi ønsker er at det bygges ut en gjestehavn, gjerne med en småbathavn, og det er noe som ligger i planene, sier ordfører Berit Flåmo til froya.no, og ser for seg at gjesteplasser for båter vil bli tatt opp i høst under diskusjonen rundt kommunedelplanen for Sistranda.

Vi kjenner på at det er et problem, og noe vi ønsker å gjøre noe med, sier ordfører Berit Flåmo (Ap)

Knapphet på båtplasser

Etter at den sørlige havna på Siholmen ble ryddet for småbåter og reetablert som fiskerihavn, har Sistranda hatt knapphet på småbåtplasser. Lokalavisa Hitra-Frøya har i flere runder fortalt om problematikken. Ny småbåthavn sør for fiskerihavna er igjen aktualisert gjennom prosjektet med utbygging av pir/liggekai til servicebåter. Bygges denne piren blir det økonomisk realistisk å få etablert marina innenfor. Men dette avhjelper ikke problematikken med mangel på gjesteplasser på kort sikt.

I forbindelse med Tour de Frøya i mai ble Sistranda småbåtforening utfordret til å frigjøre plasser til folk som ønsker å komme til Frøya sjøveien.

- Vi er rundt 20 personer som har gledet oss til å besøke Sistranda og øyrekka siden jul, men vi klarer ikke å finne båtplasser og tiden renner ut, fortalte en oppgitt Stein Otto Langørgen til Hitra-Frøya i dagene før sykkelrittet. Han fortalte at sykkelfølget hadde en plan om å ankomme sykkelrittet med båt.

- Vi har prøvd å få tak i så mange båtplasser som mulig, men det er ikke så lett. Er vi heldige kanskje jeg får tak i en plass eller to, sa leder i småbåtforeninga, Herbjørn Larsen da.

Han fortalte om lang venteliste til å få båtplass, og mente det var på tide at kommunen kom på banen. Det mener også Tove M. Gaardsø, med feriehus på Mausund og handlebehov i Sistranda. Gaardsø utbasunerte sist uke i Hitra-Frøya at hun føler Sistanda ugjestfritt.

- Ugjestfritt

- Det er veldig ugjestfritt slik det er, og jeg skjønner ikke at kommunen kan være bekjent med det. Kommunen eller næringslivet burde klare å få leid noen plasser, slik at folk kan gå i land et sted på Sistranda og handle og benytte seg av tjenestene der, sier Tove M. Gaardsø til Hitra-Frøya. Og Wenche Boltås, driver av Bryggen restaurant og leilighetshotell på Siholmen, gikk i helga ut og kalte det ifølge froya.no en skam for kommunen.

- Ved Servicebrygga var det skilt om at båten blir tauet bort hvis den blir liggende. Vi forhørte oss, og fikk vite at det ikke var en eneste plass ledig i marinaen for å legge båten, og det var heller ikke lov å legge seg ved moloen. Vi endte opp med å kjøre rundt til fiskerihavna, men der var det bortimot umulig å legge til med småbåt, og komme seg i land, forteller Tove M. Gaardsø.

Wenche Boltås ved Bryggen restaurant og leilighetshotell kaller båtplass-forholdene en skam.

Kjenner problemet

Teknisk sjef i Frøya kommune, Sigrid Hanssen, sier til lokalavisa at også hun kjenner til problematikken.

- Jeg har selv kommet med båt og hatt vanskelig med å finne en plass å legge til på Sistranda. Men det at kommunen skal gå inn og f.eks leie gjesteplasser i den private småbåthavna, er ikke noe administrasjonen har fått noe oppdrag å jobbe med. Det må komme av en politisk bestilling i tilfelle. Men på sikt så kan det åpne seg muligheter i forbindelse med liggekaia som planlegges, sier Sigrid Hanssen til Hitra-Frøya.