Smiley forteller at det er 50 liter paella i wok-panna

- Vi blanda gul løk, hvitløk og tomat med laks. Så stekte vi burgeren, la på salat og det vi ville, og brukte et spyd så den skal holde seg sammen. Så det var egentlig ganske enkelt, sier Madelen Sæther fra Knarrlagsundet.

Under Sjømatfestivalen på Knarren deltok hun på kokkekurs med matentusiasten Hege Selvåg Karlstad der et knippe barn fikk lage sin egen lakseburger fra bunnen av. Selvfølgelig med kokkelue på hodet.

Madelen forteller at det hender hun hjelper til med matlagingen hjemme også.

- Jeg pleier å lage taco og spaghetti.

Men favorittmaten, det er fisk.

- Laks og makrell er favoritten. Kreps er ganske godt også. Jeg spiser litt forskjellig sjømat, men stekt makrell, det er favoritten. Mmmm, smiler hun.

Og grunnen til at den unge kokken gjerne spiser fisk istedenfor kjøtt, er enkel.

- Det er bedre å spise fisk, for det er jo sunnest.

Smiley forteller at det er 50 liter paella i wok-panna

Alt av sjømat

Det er fullt langs langbordene i Knarrlagsundet når lokalavisa besøker Sjømatfestivalen lørdag. Her er det underholdning fra kaikanten, syngende servitører, ansiktsmaling, kokkekurs, båtbygging og ikke minst mat. Mat i alle kjente og mer ukjente varianter; laks, hval, reker, skjell, fisk og annen sjømat ifra rå- til burgervariant. Her spiser folk sjømat med god drikke til mens haugene med tomme papptallerker blir større.

Geir "Smiley" Tosaunet, også kjent som kunstner og musiker er på plass med en enorm wok- panne. Her lager han paella med alt man kan tenke seg av godbiter i. Hvalkjøtt, reker, blåskjell, laks, trøffel og chili.

- Det er noen hemmeligheter oppi her også, men det er jo stort sett alt du finner inne i teltet her, sier en tydelig stolt kokk. Alt blir laget fra bunnen av i den svære panna og etter to timer fyker porsjonene ut.

Smiley forteller at det er 50 liter paella i wok-panna når innholdet så vidt dekker bunnen. Til daglig lager den gamle rockeren mat fra sitt kjøkken Rockbay resport på Fillippinene, men i dag er det Knarrlagsundet som er plassen.

- Det er jo så flott og være her! Mat er noe jeg brenner for.

Sjømatfestivalen starta fredag kveld med Springsteen Tribute og Ufo som spilte til dans. Lørdag sto Plumbo for underholdningen på kvelden, mens mat-gildet med diverse underholdning på bryggekanten foregikk på dagtid lørdag og søndag.

-Med livet på spill

- Ja, vi sa det føltes som vi satte livet på spill for å komme oss hit da vi satt i båten i dag. Det er samboeren min som er den med båterfaring fra oss. Jeg har vokst opp i Gauldalen og bor på Lundamo så jeg og pappa har lite erfaring på havet. Nå prøver Marius og lære oss opp, ler Kristin Krogstad. På bryggekanten i Knarrlagsundet sitter hun, pappa John, og samboer Marius Pedersen og tester ut fiskesuppe, hvalkebab, sushi, paella, reker og annen sjømat.

- Jeg begynte jo å spise reker også for bare et par år siden. Jeg er ikke spesielt vant med sjømat. Laks har vært det eneste det har gått på i Gauldalen. Men det er jo så nydelig, smiler Krogstad.

Marius Pedersen som i tillegg til å være sjømannen, også er den med mest matinteresse i familien, gir maten på sjømatfestivalen gode skussmål.

- Jeg elsker sjømat. Det er blåskjell som er favoritten. Det var det bare i paellaen her, men alt vi har smakt her har vært nydelig, sier han.

De tre var på sjømatfestivalen også i fjor, men dette er første gang de kommer sjøveien.

- Vi bestemte oss for det da, at vi skulle tilbake. Det er så fin stemning her og vi liker Knarrlagsundet veldig godt. Det er en passende båttur fra Trondheim også, selv om det var litt bølger i dag, smiler de tre.

Inne på Knarren har Madelen tatt et stort jafs av sin selvlagede lakseburger.

- Jeg har aldri smakt lakseburger før, men dette var godt. Jeg har smakt kamskjell og noen fiskeboller, eller hva det var for noe, her i dag også, og det var godt det også, sier den lite kresne unge kokken.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no