På fergekaia på Dyrøya er det parkert biler overalt. Oppvekstsenteret er tatt i bruk som parkeringsplass, og til og med på ekra ved leikeplassen står bilene tett.

Været er grått og det ser ikke altfor lovende ut. På Mausund har bodene og kafe Kjeila nettopp åpnet og det er stille. Det er tid for Utihavet.

Hamskifte

Plutselig skjer tre ting i rask rekkefølge. Sola skinner opp, havfiskerne begynner å kommer til innveiing og det kommer folk, masse folk. Bordene på brygge der Kjeila kafe har servering fylles opp. Det er barn som løper med ballonger og lakris. Kvinner og menn som har tatt av seg sydvesten og regnhyret og tar en øl i sola.

Kasse på kasse med lange, torsk og sei blir heist opp på brygga. Det blir hektisk for ”mannskapet” som står bak grillene og skal mette så mange munner.

Bløgging og sløying

All fisken blir fraktet inn i et fabrikklokale der den blir veid før den blir sendt videre til Roar Hansen som er med å sløyer den. Hansen bor for tiden i Nord-Norge, men er opprinnelig fra Mausund. Hver sommer kommer han tilbake til festivalen og hjelper til med å gjøre opp fisken. Det er hans form for sommerferie.

Det har vært lite fisk så langt, og de er små fordi været gjør at de må fiske innaskjærs, forteller han.

14-15 båter er ute hver dag i 5 timer for å dra opp det de kan med stang. Besetningen på båtene kommer fra hele Norge. Lørdag blir det premieutdeling, men ingen har enda nærmet seg fjorårets rekord som var ei lange på 29 kilo.

Boder

Bodene har tatt oppstilling ikke langt fra kaia. Det er ikke så mange, men det er et utrolig mangfold i det de selger.

Astrid Reppe har vært opptatt med Maren-utstillinga de siste to årene, men hun har rukket å produsere noen kunstverk heldige festivaldeltakere kan kjøpe med seg hjem. Inspirasjonen henter hun fra naturen og særlig havet.

Vegg-i-vegg med Reppe står Heidi Hansen og selger håndarbeid gjort med lappeteknikk. Hun nekter å masseprodusere, så man finner ingen like løpere eller toalettvesker hos henne.

- Det er ikke det å selge som er det viktigste, det er å treffe folk, sier hun.