Cecilia Brurok, journalist

Jeg hadde arbeidshelg og ute var det i ferd med å mørkne denne lørdagen, da det plutselig tikket inn melding om at en båt med fire personer var meldt savnet mellom Hitra og Frøya.

Hjertet dunker alltid litt ekstra når man får en slik beskjed og vi får fortløpende videreformidlet siste nytt ut til leserne våre.

Det ble klart at båten hadde vært savnet i flere timer og Sea King helikopter, redningsskøyta og andre båter ble raskt satt inn i søket.

Noe senere kom beskjeden som skal jeg være helt ærlig ikke hadde særlig tro på ville komme. De var funnet i live.

Møtet med de overlevende

Da jeg kom til Stadsvik Brygger dagen etter, sto det fire unge menn der og fisket. I fra bryggekanten vel og merke, og i trygg avstand til sjøen.

Selv om smilene og latteren mellom dem satt løst, var det en tydelig preget vennegjeng på til sammen åtte i fra den lille tyske byen Bielefeld, her på fiskeferie for andre gang.

De fire ombord ulykkesbåten heter Arnold Pelssoce (47), Bernhard Neumann (45), Bastian Ebeneier (37) og Markus Schrader (41).

I følge dem selv så klamret de seg fast for livet til den veltede båten i nærmere åtte timer, etter at en stor bølge hadde slått inn over dem og fylt båten med vann, båten gikk rundt og alle fire havnet i sjøen.

De hadde flytedresser på, og fikk etter hvert fordelt seg oppå den hvelvede båten. Men stadig fikk de kaldt sjøvannet rett i fjeset og alle hadde de deler av kroppen under vann.

Mistet aldri håpet

Beveget fortalte de om redselen og tankene som gikk gjennom hodet mens de håpet å bli reddet.

At de var utrolig takknemlig ovenfor alle de som bidro i den store redningsaksjonen.

Hendelse har tydelig satt sine spor. Dette er noe de aldri til å glemme.

- Men ulykker kan skje, særlig når det er sterke naturkrefter i spill, legger Markus til og tror han vil komme tilbake til Norge igjen.

- Det er et flott land, med vennlige mennesker. Å komme hit, er alle fisketuristers store drøm. Men det kan være farlig å drive med fiske. Det har vi erfart.

Hjelp når man trenger det

Tankene gikk tilbake til disse fire da fiskebåten ”Emma” rett før jul gikk på et skjær utenfor Flatval. En lettbåt fra Dolmøya som skulle bistå havaristen, gikk også på grunn.

Da er det godt å vite at når ulykken først skjer, så er man her ved kysten flinke til å hjelpe og ta vare på hverandre.

Enten det gjelder profesjonelle innen redning - på sjø og på land eller frivillige øyværinger.

980 12 034 cecilia@hitra-froya.no