Nærings- og fiskeridepartementet har gitt Aquaculture Engineering(ACE) tillatelse til å bygge et forskningsanlegg for oppdrett av tare, like inntil Salmars oppdrettsanlegg Rataren, nordvest for Frøya. Anlegget skal dekke fem dekar.

Fiskeridirektoratet, Kystverket, Mattilsynet og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag stiller seg i hovedsak positive til søknaden.

ACE har kontor på Frøya og i Trondheim, og er et internasjonalt testsenter for havbruksteknologi. De sørger for at forskningsinstitusjoner har infrastrukturen de trenger for å kunne forske ute i felten.

Avføring er gjødsel

Jorunn Skjermo er seniorforsker ved SINTEF Fiskeri- og havbruk, som er blant forskningsinstitusjonene som skal bruke forskningsanlegget.

- Den viktigste grunnen til å dyrke tare i nærheten av oppdrettsanlegg er at taren vokser raskere, fordi den tar opp nitrogen og næringssalter fra urin og avføring fra laksen i oppdrettsanlegget. Det fungerer som gjødsel for taren, forteller Skjermo.

Hun nevner at en annen grunn kan være at dyrking av tare vil ha en renseeffekt, ved å redusere et potensielt forurensningsproblem.

Men hun understreker at utslippene fra oppdrettsnæringen ikke er noe forurensningsproblem i dag, på grunn av at oppdrettsanleggene er plassert slik at avføringen spres med strømmen og tynnes ut.

- Men det er en bedre ressursutnyttelse å bruke utslippene til noe fornuftig. Vi har gjort en del forsøk, som viser at taren kan ta opp rundt ti prosent av det løse nitrogenet fra avføringen, i en avstand på 200 til 500 meter fra oppdrettsanlegget. Da kan vi produsere like mye biomasse tare, som det er av biomasse av laks i anlegget, sier Skjermo.

Gjenstår mye forskning

ACE skriver i søknaden at det er et stort behov for forskning for å gjøre tareoppdrett lønnsomt.

- For å utvikle en lønnsom industri basert på makroalger som råstoff, er det viktig å utvikle dyrkingsmetoder og ny teknologi som muliggjør storskala produksjon. SINTEF og NTNU har stor FoU-aktivitet på dette temaet og det er et stort behov for ulike dyrkingslokaliteter for testing av ulike typer utstyr og dyrkingsstrategier. ACE tilbyr forskningsinfrastruktur til blant andre SINTEF og NTNU. Dyrking av makroalger i IMTA(integrert multitrofisk akvakultur) bidrar til å ta opp nitrogenutslipp fra oppdrettsanlegg og bruke denne ressursen til produksjon av ny lav-trofisk biomasse med mange anvendelser. Forskning på SINTEF har dokumentert at biomasseproduksjonen av sukkertare kan fordobles ved å dyrke i nærheten av lakseanlegg (100-1000 meter). Dette kan derfor være en aktuell dyrkingsmetode i mange områder langs kysten. Det gjenstår enda mye forskning før IMTA-potensialet kan utnyttes fullt ut, blant annet på effekter av årstid og laksens produksjonssyklus, effekt på kjemisk sammensetning, effekt på ulike makroalgearter og på begroing av makroalgene. Videre har det foreløpig ikke blitt studert hvorvidt dyrking av makroalger inntil oppdrettsanlegg har en positiv effekt på fiskens helse, står det i søknaden.

928 28 154 lars.otto.eide@hitra-froya.no