Håkon Kvernø trodde først at det var et stor kveite, da hanså et lyst flak av en fisk henge i garnet han trakk tirsdag denne uken. Men detskulle vise seg å være noe enda mer sjeldent.

- Da fisken kom til overflaten så jeg fort at det var en månefisk,sier Kvernø, som drev flabbfiske på rundt 70 meters dyp mellom Inntian ogUlvøya.

Fisken tok de med seg til Hitrafisken på Kuøya på Hitra, der den ble veid.

- Den var 40 kilo rund, men over syv kilo av fisken var lever,forteller Mads Nilsen,  som tok i mot den sjeldne fangsten hos Hitrafisken.

Månefisken er fredet, og derfor ikke lov å selge.

- Fisken var død da jeg fikk den i båten, så jeg kunne ikke hiveden i vannet igjen. Derfor ble den med til land, sier Kvernø, som i mellomtidenhar googlet fisken på internett.

- Det er verdens største beinfisk, og kan bli over to tusen kilo.Den er den fisken som produserer mest rogn av alle fisker, med over 300millioner egg. Jeg vet ikke om den smaker godt, men den skal visstnok være endelikatesse i Taiwan, forteller Kvernø, som for nysgjerrighets skyld skjærer etet stykke filet av ryggen til månefisken. Skinnet er et par centimeter tykt, ogdet lille av kjøtt som finnes rundt det kraftige skjellettet er letteregeleaktig.

- Jeg blir vel uthivet hjemme hvis jeg begynner å dandere dette ipanna, sier Kvernø skeptisk.

Men samme kveld ble geleklumpen stekt i smør i panna hjemme hosfamilien Kvernø.

- Alle i familien måtte smake på fisken, ingen slapp unna. Densmakte akkurat som kylling, både i smak og konsistens. Men det var ingen storkulinarisk opplevelse, beskriver Kvernø.

Fakta om månefisk(mola mola):

Kan bli opptil 2.300 kg og 3,5 meter lang, med en normalvekt på 1tonn. Dette gjør den til verdens største beinfisk.

Lever hovedsakelig av maneter, men og krepsdyr og småfisk.

Månefisken finnes normalt på dypt vann i tropiske og temperertesoner i alle verdenshav. På grunn av dens begrensede svømmeegenskaper driverden stort sett med havstrømmene og blir gjerne kalt verdens største ”plankton”.Enkelte ganger kan mindre månefisk bli tatt av golfstrømmen og havner til sluttpå våre breddegrader.

Den er fredet i store deler av verden, men spises i Japan ogTaiwan der den er betraktet som en delikatesse.

Som kylling: Håkon Kvernø skar seg en månefiskfilet og freste den i panna da han kom hjem. - Den smakte akkurat som kylling, forteller Kvernø.