I juni gjorde Hitra Utmarksråd et vedtak som sier at bruk av rundballer som fôring i jaktsesongen ikke er ulovlig. Vedtaket bygger på Viltloven som sier at fôring er tillat. Utmarksrådet maner likvel til forsiktig bruk av "lokkemiddelet", slik vi skrev i vår nettutgave sist uke

Siden Utmarksrådets møte på juni er det derimot kommet nye forskrifter fra landbruks- og matdepartementet. Kommende jaktsesong er det ikke lov å legge ut noen form for fôr.

- Dette skyldes ikke etiske betenkeligheter med bruk av rundballer eller annen fôr. Forbudet trer i kraft grunnet en sykdom som rammer hjortedyr, forteller seniorrådgiver Kjell Vidar Seljevoll ved Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Forbudet mot å legge ut fôr eller salt i jaktsesongen trådde i kraft 11. juli og er et midlertidig forbud fram til årsskifte. Da vil nye vurderinger tas. Forskriftene fra departementet kommer som følge av funn av Chronic wasting disease i Norge, en dødelig sykdom som rammer hjortedyr.

Chronic wasting disease er en sykdom som i flere tiår har vært kjent hos ulike hjortedyr i Nord-Amerika. I mars i år ble sykdommen påvist hos ei villreinsimle i Nordfjella, senere er det dokumentert to tilfeller av sykdommen på elg.

Dødelig for hjorten – smitter ikke mennesker

Landbruks- og matdepartementet har nå fastsatt en ny forskrift med midlertidige tiltak for å begrense spredningen av CWD blant hjortedyr. Dette inkluderer blant annet forbud mot å legge ut fôr og saltslikkestein til hjortedyr. Hitra kommune har sendt ut et informasjonsskriv om sykdommen og forskriftene fra departementet.

- Alle saltsteiner som allerede står ute bør tas ned snarest for å hindre smittespredning. Treet steinen er festet på anbefales også fjernet, står det i et informasjonsskriv til jegere og interesserte i viltforvaltninga på Hitra.

Symptomer på sykdommen er avmagring og unormal oppførsel som sikling og ukoordinerte bevegelser. Sykdommen overføres via direkte-kontakt og dråpesmitte.

På miljødirektoratets nettsider står det at sykdommen alltid er dødelig, men at det ikke er kjent at CWD kan smitte fra dyr til mennesker. Jakt foregår som vanlig, også i områder som har fått eller får påvist CWD.

Rundballjakt

Sør-Hitra utmarkslag leverte tidligere i år et forslag om forbud mot rundballjakt i jaktsesongen. Hitra utmarksråd tok opp saken til diskusjon, og konkluderte med at praksisen ifølge Viltloven ikke er ulovlig. Men utmarksrådet manet som nevnt til varsom bruk av "lokkemiddelet”.

«Foring av hjortevilt er lovlig ifølge Viltlovens paragraf 46, og kan ikke forbys med hjemmel i lov eller forskrift verken i eller utenfor jaktsesongen», står det i vedtaket. Eneste unntak for dette er hvis foringen er en bevisst handling hvor hensikten er å lokke dyr fra andres jaktterreng over på eget.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no