Havbrukstjenesten ble startet opp på Frøya i 1991 av de tre veterinærene Asgeir Østvik, Arild Kjerstad og Marianne Halse, som et selskap som tilbød fiskehelse-tjenester til havbruksnæringa. Tjenestene de har utført er gradvis utvidet, og høsten 2013 hadde selskapet 17 ansatte. Da ble Roger Sørensen ansatt som direktør, og han har ledet selskapet inn i en ny tid. Da de skiftet navn til Åkerblå i mars i år, var de en bedrift med over 40 ansatte som tilbyr sine tjenester langs kysten fra Bergen til Tromsø.

De hadde da også lagt bak seg et meget sterkt år rent økonomisk.

Regnskapet for 2015 viser at Havbrukstjenesten/ Åkerblå omsatte for 37,7 millioner kroner, mot 25,5 millioner året før. Overskudd før skatt ble på 5,425 millioner kroner, mot 2,955 millioner i 2014.

- Vi er svært godt fornøyde med resultatet. Men så er det også jobba steinhardt for å oppnå dette, sier direktør Roger Sørensen.

Investerer alt i selskapet

Han sier at selskapet også var nødt til å ha slike resultater for å kunne ta den veksten de har satset på.

- Det ble ikke tatt utbytte fra aksjonærene, og det er det heller aldri gjort i selskapets historie. Alt blir investert i selskapet. Det siste året er det investert stort i båter, utstyr og lokaler. Å flytte inn i Blått kompetansesenter har vært et stort løft i seg selv. For å kunne ta alt dette, så var vi nødt til å oppnå et bra resultat i fjor, forteller Sørensen.

Åkerblå har også gjort oppkjøp av andre selskaper. Kjøpet av Marine Bunndyr As gjorde at de nå har et laboratorium i Trondheim. Dette har de oppbemannet fra to til ni ansatte. Det siste selskapet som ble kjøpt var Lofotbiolog AS i Svolvær. Men et kjøp som i følge Sørensen får større innvirkning på Åkerblås omsetning framover, er oppkjøpet av Ålesunds-baserte Fiske-Liv As i 2015. Selskapet tilbød veterinær- og miljøtjenester på Nordvestlandet. Med dette selskapet inn i folden kan Åkerblå konstatere at de er det ledende selskapet som tilbyr fiskehelse og miljøtjenester på kysten fra Tromsø til Bergen.

Halvparten jobber på Frøya

- Vi har som mål å være ledende i Norge, og det er vi nå. Kjøpet av Fiske-Liv betyr at vi får en omsetningsøkning også i år. Men vi vil ikke sitte igjen med det samme overskuddet som sist år. Nå stabiliserer vi det vi har, sier Sørensen.

Selskapet, som har vokst fra ti til 42 ansatte på tre år, har nå avdelinger i Tromsø, Lofoten, Trondheim, Kristiansund og Ålesund, og et laboratorium i Litauen. Hovedkontoret har de på Blått komepetansesenter på Frøya, hvor nøyaktig halvparten, 21 av de 42 ansatte, har sin jobb. Selskapet er i ferd med å ansette tre nye: en inspektør, en oceanograf og en fiskehelsebiolog/veterinær.

NB: Denne artikkelen er korrigert etter at den stod i HFs papirutgave. Der stod det at Havbrukstjenesten hadde ti ansatte da Roger Sørensen ble ansatt som direktør for tre år siden. Dette tallet stemmer ikke. Selskapet hadde 16 ansatte da Sørensen ble ansatt som nummer 17.

951 64 597 Trond.Hammervik@hitra-froya.no