Skydekket ligger så lavt at det formelig trykkes ned over hodet på meg, det silregner og gradestokken viser to og en halv grad over null idet jeg setter meg i bilen. Med sørvestrokk i tillegg lokker det aller mest med fyr i ovnen, kakao i koppen og ei god bok i fanget nå i førjulstida.

Men neida, her er det bare å kle på seg og bryte seg ut, for turen går til ytterst på Dyrøya, hvor vi skal få være med på noe som slett ikke er for pyser. Førjulsbading – i sjøen – med gjengen som kaller seg Ingen Gåsehud.

Store mengder gåsehud

Idet vi ankommer det avtalte badestedet, Klungervika på Sørdyrøya, blir jeg til min forundring møtt av store mengder gåsehud. Der står det nemlig en flokk misunnelige gjess på innsiden av et gjerde, og lengter etter å hoppe i havet med sine nesten-navnebrødre og søstre.

De kaller seg helårsbadere, men det må tas med en klype salt. De har nemlig ferie i juni og juli, for da er det for varmt! Vanligvis bader de den siste søndagen i måneden, men til ære for fotografene tar de et ekstrabad nå i desember. Det er viktig å holde seg ren til jul vet dere.

I sju år har de holdt på med det de kaller forfriskende dukkerter, og de liker seg best når det er enda mer ruskete vær enn i dag, gjerne med noen snøfiller i lufta. Ingen ting er overlatt til tilfeldighetene. «Gåsemor» Ranveig Riiber har sørga for pynting av tre, deilig julegløgg og nystekte lussekatter, og utstyrt med nisseluer sørger de nesten for at julestemningen kommer sigende. Det eneste som mangler er litt julesanger, kanskje Havdur skal utfordres til et samarbeid?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olaf (81)

Den forkjøla «høvdingen» Olaf (81) må stå over badinga i dag, og tar baby-vakta istedet. Den nybakte mammaen Ingunn Strømøya Teigås og resten av gjengen legger igjen både fornuft og klær på land, og stormer ut i det iskalde vannet. Ifølge Teigås Haugen er det på slike dager det er deiligst å bade, for da er det så varmt i vannet! Riktig nok viser gradestokken hele 5 grader i vannet, altså drøye to grader mer enn i lufta, men å kalle det varmt synes å være litt overdrevet.

De svømmer ikke i timesvis i sjøen, men det er heller ingen tvil om at de bader med stil. Lua får være tørr i dag, men resten av kroppen får seg et skikkelig dypp, og jeg er imponert over hardhausene som smiler og ler og virkelig ser ut til å kose seg.

Deilig etterpå

Det viser seg, til lokalavisas store overraskelse, at den nesten har gått inflasjon i det å kaste seg i havet vinterstid. For i tillegg til denne gjengen på Dyrøya fins det minst to andre grupper som jevnlig bader i vinterhalvåret ute på Frøya, og Hitterværingene er heller ikke snauere. I følge Ingen Gåsehud er det kaldt mens det står på, men veldig deilig etterpå. Noe av grunnen er vel at kroppen kjøles ekstremt raskt ned ved vinterbading. Dette fører til at kroppens forsvar settes i gang. Blodkarene trekker seg sammen og sjokket utløser en cocktail av endorfiner og adrenalin i blodet. Dette skjer vel og merke hos erfarne vinterbadere, og det anbefales at man innleder badesesongen i august for å la kroppen gradvis venne seg til opplevelsen.

Tørre og godt påkledde, med varm drikke i hendene samles gjengen rundt bålpanna etterpå, for det handler ikke bare om bading, men også mye om det sosiale. Og som Gunnhild Riiber sier: Vi må jo sørge for at folk har noe å prate om.