Området rundt Hammarvatnet er regnet som et referanseområde for tidlig bosetning i Norge. I 1912 ble det oppdaget rester av bosetninger som er eldre enn 10.000 år gamle. Det er etterhvert funnet spor etter bosetninger rundt store deler av vannet, blant annet det området Steinalderstien går gjennom.

Steinalderstien som strekker seg fra vanntanken på Sistranda og til Hammarvatnet ble anlagt i 2012 med skilting og informasjon. Neste skritt var å gi stien universell utforming.

- Steinalderstien skulle være en del av museumstenkningen. Men så kom den inn som en del av helhetlig idrettspark. Og da tok man i bruk gravemaskiner, sier Hans Anton Grønskag.

Saken om Frøyas steinaldersti er godt kjent. I arbeidet med å gjøre den universell framkommelig, gravde man seg fram i vernet område, helt til fylkeskommunens arkeologer fikk tilsendt et bilde som viste hva som var i ferd med å skje. De befalte en umiddelbar stans i arbeidet. Dette skjedde i juni i fjor. Etter at fylkesarkeologen hadde vært på befaring, ble Frøya kommune anmeldt for brudd på kulturminneloven.

Uopprettelig skade

For tre uker siden ble det kjent at Frøya kommune får en bot på 75.000 kroner, for å ha gjort uopprettelige skader på kulturminner.

Det er avklart at arbeidet med å gjøre stien universell, kan fullføres. To arkeologer fra fylkeskommunen og en fra kulturadministrasjonen kommer til Frøya 27.februar for å bivåne og gi råd til kommunen og entreprenøren hvordan stien skal sluttføres.

Ingen alarmklokker i kommunen

Det var kommunen som hadde gitt seg selv tillatelse til å bygge veien. Prosjektkoordinator for Helhetlig idrettspark, Jan Otto Fredagsvik, forteller at man etter kommunestyrevedtak om å gjøre steinalderstien universal, leverte en søknad til teknisk om byggetillatelse. Man fikk tillatelse til å anlegge vei fram til Hammarvatnet, under forutsetning at man fulgte traseen til den gamle traktorveien som ble anlagt i 1954. Men i forbindelse med arbeidet som ble gjort i 2012, var det skrevet en avtale med fylkeskommunen, der det skal konfereres om alle nye inngrep.

- Men det var ingen i det kommunale systemet som hadde kunnskap om dette da saken ble behandlet?

- Nei, det var ikke det, svarer Jan Otto Fredagsvik.

- Så på bildet at dette var galt

Roy Søreng er hobby-arkeolog og driver mye med metalsøking. Det var han som videresende bildet fra facebooksiden til Helhetlig idrettspark til Fylkesarkeologen. Bildet viste at man nå hadde startet arbeidet med steinalderstien.

- Jeg har alltid vært interessert i historie, og særlig dette med steinalderhistorien på Frøya. Jeg er blant de som har gått rundt og leita etter flint i bekkene. Jeg er bare en amatør, men bare ved å se på bildet som var lagt ut, skjønte jeg at noe var galt. Her hadde de startet å grave seg gjennom en steinalder-bosetning. Det er kjent at området rundt Hammarvatnet har en av landets største konsentasjoner av steinalderbosetninger. Jeg har fått litt pes for at jeg sa fra om dette, men det er vel alles plikt å varsle når man ser at det skjer noe straffbart. Og dette berører ikke bare Frøya, vi har et område som er av nasjonal interesse. Jeg har ingenting i mot at det ordnes en steinaldersti, men det må gjøres ordentlig, og uten at man ødelegger, sier Roy Søreng.

Søreng kan ikke skjønne at det var manglende kunnskap som gjorde at man satte igang arbeidet på måten man gjorde.

- Her kan man alt om å søke tippemidler og lignende for å finansiere, men at de ikke vet at de burde ta en henvendelse for å sjekke om de kan ta seg gjennom et steinalderområde, får jeg meg ikke til å tro. Jeg tror ikke det er mangel på kunnskap, men mangel på respekt for kulturminner, sier Røy Søreng.

I neste utgave kommer femte og siste del av serien. der vi ser på et eksempel som tyder på at det kan være stor interesse blant folk til å ta vare på og vise fram historien vår.

951 64 597 Trond.Hammervik@hitra-froya.no