De er en del av forskningsprosjektet "Taskforce lakselus", og er de to første forskerne som er på plass i NTNUs lokaler i Blått kompetansesenter. De har startet sitt feltarbeid ute på Måsøval Fiskoppdretts anlegg på Sistrandssvaet.

- Det vi skal undersøke er internsmitte av lakseluslarver. Vi tar prøver og ser på hvordan ting forandrer seg på anlegget, forteller Lone Jevne.

Lone har mastergrad i marinbiologi fra NTNU. Maria Guttu har master i fiskefysiologi, og har ellers havbrukserfaring fra å ha jobbet på ett av Lerøys sjøanlegg i Snillfjord. De skal drive det som kalles strategisk grunnforskning i det store luseprosjektet.

"Taskforce Lakselus" har som overordna mål å etablere fundamental kunnskap om hvordan lakselus kan spres innen oppdrett, innen ville bestander av laksefisk, og mellom ville og oppdrettede bestander.

Lone og Maria har fått de to første av i alt syv doktorgradstillinger som så langt er finansiert i prosjektet. Allerede i løpet av dette året skal det produseres rapporter som kan gi ny kunnskap om oppdrettsnæringas største fiende: lakselusa.

- Vi skal gjøre en del teorifag, ta prøver, analyse og publisere det vi kommer fram til, forteller Lone, som sammen med Maria vil bruke en god del tid på Frøya framover.