- Vi hadde jo kvinnedagen nylig. Da skulle alle øst-europeiske menn kjøpe blomster til kvinnene, forteller Kjersti Nord, som er på opplæring på Coop Marked Nordskag.

Butikksjef Lill Krutvik forteller at de generelt selger mye blomster, og at det er arbeidsinnvandrerne som gjør at de mer enn tidligere må passe på at de har et godt utvalg i blomsteravdelingen.

- Her tror jeg norske menn har noe å lære, smiler hun.

Kurdiske Yusuf Erdal handler vårruller hos ukrainske Oleksandr Ivaniuta.

50 prosent fremmed-språklig bakgrunn

Det er tidlig fredag ettermiddag, og lokalavisa er innom den dagligvarebutikken på øyene som sannsynligvis har størst andel utenlandske kunder. Coopen på Nordskaget ligger i veikrysset noen hundre meter bortenfor Salmar, bedriften som er den største arbeidsgiveren for arbeidsinnvandrere på Frøya. Mange har også bosatt seg i området, og ved Nordskag oppvekstsenter er nøyaktig femti prosent av alle barnehagebarna og skole-elevene barn der begge foreldre har fremmedspråklig bakgrunn.

I løpet av den lille halvtimen vi er i butikklokalet, er det nesten utelukkende kunder med utenlandsk bakgrunn som handler.

- Dette er beste butikk, sier Marek fra Polen, i det han betaler og veksler noen ord på polsk med Agnieszka Kruszewska i kassa. Hun er på norsk språkopp-læring i butikken, men får også rikelig anledning til å praktisere de språkene hun kan fra før. Når neste kunde er en kvinne fra Litauen, blir det noen ord på russisk, da de begge har det som sitt andrespråk.

Rødbeter i det daglige

Lill Krutvik forteller at butikken har tilpasset seg et vareutvalg som speiler innslaget av internasjonale kunder. Dette viser seg spesielt i grøntavdelingen, hvor de nå har varer som ikke var dagligvareutvalg for bare få år siden.

- Kokosnøtter går hele tida. Vi har en gruppe med thailendere som alltid handler det. Og så har vi rødbeter. De fra Øst-Europa bruker veldig mye rødbeter, forteller hun.

Også på Coop Ekstra på Sistranda er rødbeter blitt en del av det faste sortimentet i frukt- og grøntavdelingen. Men ekspeditør Rita Melissa Hammer synes det er vanskelig å peke på hvordan vareutvalget har endret seg med den økte innvandringen.

Rødbeter kan nå kjøpes hele året. Det skyldes øst-europernes forkjærlighet for denne rotfrukten.

Nordmenn har også forandret sine matvaner

- Det kan være like mye nordmenn som ønsker seg nye varer. Folk vil ha nye varer og prøve nye matretter. Vi har et mye større utvalg i frukt og grønt, og vi selger kanskje en del mer hermetikk, men ellers er det vanskelig å si om det er innvandrere eller nordmenn som påvirker forandringene i vareutvalget, sier Rita Melissa Hammer på Coop Ekstra.

- Mye vårruller og sushi

Øyenes eneste innvandrerbutikk finner vi i Fillan. Oleksandr Ivaniuta fra Ukraina driver Intermat. Når lokalavisa ser innom er restaurantdriver Yusuf Erdal innom for å handle litt privat. Yusuf er en av Hitras få kurdiske innbyggere. Han fant det han skulle ha i dag: vårruller. Selv om Oleksandr er øst-europeer, selger han matvarer fra store deler av verden. Han har til og med en liten avdeling med kortreist mat fra lokale produsenter. Og han har både innvanderere og nordmenn som kunder.

- Jeg tror det er sånn cirka 60/40, med 60 prosent nordmenn. Nordmenn handler mye vårruller og sushi, men det går også i sauser, chili og ingefær-te. Det går veldig mye ingefær-te, sier Oleksandr.