SUMA Næringsutvikling AS ble stiftet som et kommunalt selskap i 1987, med formål å bl.a bygge vei mellom Sula og Mausund. Mange år senere er det fortsatt ikke veiforbindelse mellom øyene utenfor fast-Frøya. Og sist lørdag vedtok generalforsamlinga i selskapet å starte avvikling. Ifølge styreleder Sigbjørn Larsen ble vedtaket gjort enstemmig. Jan Peder Hansen og Sigbjørn Larsen er valgt til avviklingsstyre.

- Vi hadde tre muligheter; konkurs, finne en fusjonspartner eller avvikling. Konkurs får vi ikke til, fordi vi er betalingsdyktige. Ingen fusjonspartner meldte seg da vi annonserte etter dette. Da er muligheten enten å vente på konkursen om to-tre år eller starte avvikling nå. Generalforsamlinga valgte det siste, sier styreleder Sigbjørn Larsen.

I 2014 vedtok Frøya kommunestyre å selge sine aksjer til Larsen, som da uttalte til lokalavisa at han ville gjøre et siste forsøk på et siste forsøk på å realisere planene, som han mener er svært viktig for å beholde bosetting i øyrekka. Regnskapene viser ingen inntekter de senere årene, og en tæring på egenkapitalen.

- Hva betyr avvikling for selskapets kamp for vei?

- Det ligger også i SUMAs formål at man skal jobbe for gode formål i øyrekka. Min tanke er at SuMaBo, som er ei velforening for Sula, Mausund og Bogøya, kan fortsette å være pådriver for veiforbindelsen, dersom styret her er med på notene, vel å merke, sier Larsen.

Larsen, som ifølge seg selv er styremedlem i SuMaBo, vil foreslå overfor styret i SuMaBo at man fortsatt vil be kommunen og fylkeskommunen om et spleiselag for å få et konsulentselskap til å vurdere en veiforbindelse mellom øyene.

Håvard Holte Os er leder i Øyrådet i Frøya. Han tviler på at SUMA vil bli særlig savnet.

- Det har aldri vært kontakt mellom SUMA og øyrådet og denne saken har heller aldri vært tema hos oss. Jeg har innrykk av at folk føler at dette toget har gått. Når veien ikke ble realisert på 90-tallet, og med den demografiske samfunnsutviklinga vi har hatt siden da, innser mange at dette er blitt et prosjekt det ikke er realisme i.

- Vil øyrådet kunne ta over kampsaken?

- Hvem som helst på øyene kan løfte inn saker som øyrådet skal behandle. Og hvis noen mener dette er en hanske vi bør ta, så skal vi selvsagt drøfte det. Men mitt inntrykk er at her tenker folk flest at videre arbeid blir som å bære høy til ei dø ku, sier Holte Os.

950 50 030 Bjorn.Ronningen@hitra-froya.no