Jobben med å beskrive pilegrimsstoppene på Hitra og Frøya er godt i gang, noe som kom til uttrykk på prosjektmøtet på Sandstad nylig. Aktørene på siste etappe er enige; «Vi er engasjerte!»

Hva er Kystpilegrimsleia?

Prosjekt Kystpilegrimsleia er et samarbeid mellom fylkeskommunene fra Rogaland til Sør-Trøndelag og bispedømmene i det samme området.

- Smøla, Hitra, Frøya, Ørland og Rissa er med i arbeidsgruppen som skal gi innspill til hovedprosjektet. Målet er å presentere ei sammenhengende rute, der man kan reise enten med offentlig transportmidler, tradisjonsbåter eller private båter, og gjerne i kombinasjon med enkelte vandreetapper. forklarer Laila Støen i KystNoge.

På denne reisen skal pilegrimene finne informasjon om kulturminner, overnatting, ankringsplasser osv. Kystpilgrimsleia er et verdiskapingsprosjekt med formål å bruke kulturminnene langs norskekysten som ressurser i lokalsamfunnene, og skape lokal bevissthet om kysten som reiselivsmål.

Dolm kirke Hopjsø (Foto Petter Bueng)

Spennende historie på Dolm og Hopsjø

Museumsdirektør Svein Bertil Sæther koordinerer arbeidet med Kystpilegrimsleia på Hitra og Frøya. Planen er at pilegrimene som kommer med Kystekspressen til Sandstad skal få nødvendig informasjon om pilegrimsstoppene i øyregionen på hurtigbåtterminalen. Fra Sandstad kan man ta bussen til Dolmsundet, og vandre eller sykle videre til Dolm og Hopsjøen, som er definert som knutepunkt på Hitra. På Dolmøya ligger regionens eneste middelalderbygg – Dolm kirke, som trolig ble bygd på 1400-tallet.

Hopsjøen var et av Trøndelagskystens største handelssteder på 1700- og 1800-tallet, og i dag et populært turistmål, med blant annet krambua som er et lite museum fra gamle tider. Hopsjøen er godt egnet som herberge for pilegrimer, og det planlegges egne pilegrimsseilaser med «Sara Kjerstine» som nå har base på Hopsjø.

Hopsjøbrygga (Foto Petter Bueng)

Mulige avstikkere til Sula og Titran

Sula har en svært gammel kirkehistorie - den eldste i Frøya. I følge Johan G. Foss har det vært kristen virksomhet på Sula i hvert fall siden 1400 tallet - trolig enda tidligere. Siden de første pilegrimene kom sjøveien, er det sannsynlig at datidens pilegrimer på vei til Nidaros stoppet på Sula. Denne tradisjonen videreføres nå gjennom et tilbud til dagens kystpilegrimer.

Både Korsan på Daløya og Titran kapell er aktuelle pilegrimsmål som det jobbes med på Frøya.

Planlegger å teste Kystpilegrimsleia i sommer

- Prosjektgruppa jobber nå med å få til en prøveseilas i sommer fra Kristiansund inn til Nidaros i forbindelse med Olavsvaka 28. juli. Alle som er interessert er velkommen til å seile med, opplyser Laila Støen.