Denne uken har ambassadører fra 37 land reist rundt i Trøndelag, i regi av utenriksdepartementet. Etter besøk i blant annet Trondheim og kampflybasen på Ørlandet, dro ambassadører og ansatte fra UD til Hitra for å bli kjent med lakseoppdrett.

Tirsdag ankom de Lerøys visningsanlegg Reitholmen med hurtigbåt fra Ørlandet.

Kan åpne for marked i Afrika

Sudans ambassadør var begeistret over å få se et oppdrettsanlegg på nært hold.

- Det er veldig interessant å besøke et oppdrettsanlegg. Det åpner dørene for samarbeid mellom vårt land og Norge. Sudan har kystlinje mot Rødehavet, der vi har muligheter for å drive med fiskeoppdrett. Vi kan dra fordeler av å utveksle ideer og kunnskap med norske lakseoppdrettere, som har veldig lang erfaring med fiskeoppdrett, sier ambassadør Ahlam Abuzeid.

- Kan du kjøpe laks i butikken i Sudan?

- Vi har ikke direkteimport av laks til Sudan, og det er ikke vanlig å finne i butikkene.

- Tror du det kan bli et marked for norsk laks i Sudan?

- Ja det tror jeg absolutt. Det er et veldig attraktivt marked, fordi Sudan kan åpne et marked mot våre naboland som ikke har tilgang til kysten, som for eksempel Etiopia, Sør-Sudan og Chad, sier hun.

Vil være døråpner

Det er akkurat det assisterende utenriksråd Aud Kolberg håper skal skje.

- Hvorfor tar dere ambassadørene med på en slik tur?

- Det er for å vise dem alt det dette landet har å by på. Vi har ikke vært i Trøndelag siden 1997, så nå var det på tide å komme hit.

- Er det viktig for dem å se hvordan man produserer laks?

- Den blå økonomien og havet som ressurs er noe som hele kloden må bli flinkere til å bruke, hvis vi skal greie å fø på alle sammen. Og mange av disse ambassadørene er interessert i det. Noen eksporterer vi til og andre er selv interessert i å være produsenter.

- Så det kan åpne seg noen nye forretningsforbindelser?

- Vi håper at slike turer vil fungere som en døråpner til å skape kontakter som de kan følge opp i etterkant, sier Kolberg.

Slovakias ambassadør Frantisek Kasicky og kona Alena ønsker flere norske fiskehelsestudenter til utdanning i landet sitt.

Fiskehelsesamarbeid med Slovakia

Selv ambassadøren for et land som ikke ligger ved sjøen, ser muligheter for å samarbeide med norsk oppdrettsnæring.

- Vi har i dag 120 veterinærstudenter fra Norge, ved universitetet for veterinærstudier i Kosice, der vi har et samarbeide med Norge for å utdanne veterinærer innen fiskehelse. Vi har også et prosjekt der vi ønsker å utveksle slovakiske og norske PhD studenter innen akvakultur og fiskehelse. Sammen med universitetet i Bodø har vi et samarbeid der veterinærstudenter går tre år i Bodø, og de siste tre årene i Slovakia. Derfor er det veldig interessant for oss å komme hit for å se lakseoppdrett, sier Frantisek Kasicky.

- Spiser dere laks i Slovakia?

- Jeg elsker fisk, og spesielt laks. Både rå og røkt laks. Det er ikke noe problem å få kjøpt norsk laks i butikkene i Slovakia.

Laksen viste seg villig frem for ambassadørene.

Spennende med Afrika

Sven Amund Fjeldvær, adm.dir i Lerøy Midt, som eier visningsanlegget ved Reitholmen, håper ambassadør-besøket kan føre til nye eksportmuligheter.

- Vi har kalt inn to selgere fra Lerøy i Bergen, og Sjømatrådet til dette besøket. Vi tror at det er en mulighet til å komme i kontakt med markedene i de forskjellige landene. Det er land fra hele verden her, blant annet fra Sudan og Sør-Afrika. Det kan bli spennende. Det er det mye folk, vet du. Og så vil vi fortelle om næringen vår. Det er det som er litt artig, å fortelle hvordan vi driver lakseoppdrett, sier Fjeldvær blant annet.

Fra Reitholmen dro ambassadørene med følge til Ansnes brygger, der de ble tatt i mot av ordfører Ole Haugen.

Han kunne fortelle at hele 30 av de 37 nasjonene som var på besøk, har landsmenn som jobber i Hitra kommune.