På hund og katt finnes midler, som skrives ut på resept av veterinær. På hund anvendes dråper (påføring huden), tabletter eller halsbånd. På katt er dråper og halsbånd brukt. Men advarer Dagrun Beate Skarsvåg: Hvis du bruker samme middel på katta som på hunden, vil katta bli fryktelig syk eller dø! Katter skal ha eget foreskrevet middel beregnet på katt. Når det gjelder kanin, er det dessverre ikke godkjente midler (ref. Marit Emilie Buseth, forfatter av “Den store kaninboka”).

- Det er også diverse naturmidler å få kjøpt i helsekost- og dyrebutikker, men personlig har jeg ingen tro på at dette virker. Her må det sterkere lut til. Man har rett og slett valget om å gi sterke, reseptpliktige midler mot flått eller satse på å plukke flått av kjæledyret. Midlene kan ha bivirkninger, men på den andre siden, er borreliose er en alvorlig sykdom, som har et langt behandlingsløp med et usikkert resultat.

For oss mennesker finnes det også forebyggende midler mot flått. Disse smøres eller sprayes på huden.

Selv foretrekker Dagrun Beate å gjøre følgende når hun ferdes i landskap med mye flått:

- Kle flåtten ute. Ensfargede, heldekkende plagg og høye støvler, gir en meget god beskyttelse.

- Se over klærne noen ganger i løpet av turen. Skift tøy før du går inn og setter deg i sofaen.

- Unngå steder der flåtten trives, f.eks. i nordvendte lier og der gresset/lyngen er høyt. Rast på en bergknaus eller et område med grus.

- Flåttsjekk av alle hver kveld.

- Og skulle man være så uheldig å bli bitt og får en rød ring rundt flåttbittet, er legen neste stopp, anbefaler Dagrun Beate Skarsvåg.